Goed Nieuws op Social Meda

Natuur

Waarom het voor zeeschildpadden op Bonaire wel een goed jaar is

Op Bonaire zijn dit jaar 113 nesten van zeeschildpadden gevonden, een stijging van 27 procent. Dat maakt 2020 tot een prima jaar voor de bedreigde diersoort.

Het jaar van de zeeschildpad

Het legseizoen van zeeschildpadden op Bonaire loopt ten einde. Het seizoen begon dit jaar op 1 mei toen medewerkers van WWF’s partnerorganisatie Sea Turtle Conservation Bonaire(STCB) het eerste nest vonden van de dikkopschildpad, één van de drie soorten zeeschildpadden op Bonaire. Het totale aantal geregistreerde nesten is in 2020 met 27 procent gestegen ten opzichte van 2019. Dat is goed nieuws want deze drie soorten zeeschildpadden zijn bedreigde diersoorten.

Laatste eieren van 2020

Het laatste nest, gelegd door een karetschildpad, werd gevonden op 13 november. De derde schildpadsoort op Bonaire is de groene zeeschildpad. Hoewel er geen nieuwe eieren meer worden gelegd, wacht STCB nog wel op het uitkomen van nesten die in oktober en november zijn gevonden.

Monitoren tijdens corona

Gedurende de COVID19-pandemie hebben de ‘beachkeepers’ doorgewerkt. Uiteraard met inachtneming van maatregelen om gezond te blijven. Dankzij hun inzet kon het monitoren van de stranden met succes worden afgerond. Manager Kaj Schut: “We willen alle vrijwilligers en supporters bedanken voor hun bijdrage in deze onzekere tijden! Door hun steun konden wij blijven werken aan onze missie om de zeeschildpadden op Bonaire te beschermen.”

113 nesten

Dit jaar telde STCB in totaal 113 nesten rond Bonaire en Klein Bonaire. Zeeschildpadden leggen gemiddeld vier nesten per dier, dus ongeveer 28 leggende zeeschildpadden van de drie verschillende soorten. Een volledige analyse van de data zal rond april 2021 in het jaarverslag van STCB worden gepubliceerd.

Een goed seizoen

Het weer, met name de hoge waterstand en de grote hoeveelheid neerslag, zorgde voor enkele uitdagingen dit jaar. Kaj Schut: “Door veel regen en wind moesten we de nesten in laaggelegen gebieden, zoals het zuiden, goed in de gaten houden. Drie nesten zijn helaas verloren gegaan door regen en hoge golven, maar gelukkig zijn de meeste nesten goed uitgekomen.

De eerste berekeningen laten zien dat het uitkomstsucces van nesten waarschijnlijk iets hoger ligt dan vorig jaar. Bovendien vertoonden minder nesten tekenen van bacteriën en schimmels, twee factoren die een negatief effect hebben op het uitkomstsucces. Kortom, we zijn tevreden met het resultaat van dit seizoen!”

Bron: WWF / Titelfoto: Cédric Frixon – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Alweer vijf jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik meer behoefte had aan goed nieuws en leuke verhalen. Die ontdekkingsreis heeft uiteindelijk geleid tot het opzetten van deze website, met goed nieuws en leuke verhalen voor jullie allemaal.

Nog meer Natuur

To Top