Goed Nieuws op Social Meda

Natuur

Met gespitste oren stropers te lijf

Stropen is helaas nog steeds aan de orde van de dag in Afrika. Maar gelukkig krijgen de olifanten, neushoorns en andere wilde dieren tegenwoordig hulp uit onverwachte hoek. Goed luisteren is de truc. En dat doet het bedrijf Sensing Clues.

Flinke klus

Vooral in Afrikaanse landen is stroperij een groot probleem. Door de enorme omvang van de natuurgebieden en het kleine aantal rangers, is het beschermen van groot wild daar geen eenvoudige klus. Met 150 rangers beschermen ze bijvoorbeeld een gebied te grootte van de provincie Limburg. Best wel een uitdaging. De stropers maken hier handig misbruik van. 

Informatie is de sleutel

De rangers functioneren als ogen en oren voor de overheid. Maar het goed beschermen van groot wild is een behoorlijk karwei. Tot voorheen konden de rangers hun observaties niet eenvoudig met elkaar delen. Ze maakten veelal gebruik van papieren formulieren. Belangrijk informatie kwam zo pas heel laat uit het park voordat er iets mee gedaan kon worden.

Niet langer alleen in de strijd

Het Nederlandse bedrijf Sensing Clues biedt een helpende hand. Of eigenlijk een helpend oor. Sensing Clues, een non-profit organisatie uit Nederland, die zich ten doel gesteld om met slimme technologie de natuur beter te beschermen. Nogal een goede doelstelling! De rangers hebben sinds enige tijd de mogelijkheid om te beschikken over deze slimme toepassingen. Met deze technologie kunnen ze gezamenlijk het stropen van groot wild tegengaan. 

Slimme technologie

Met de Sensing Clues technologie kunnen natuurbeschermers en rangers hun observaties, foto’s en allerlei waarnemingen direct en real-time delen met anderen. De technologie maakt gebruik van slimme sensoren die op strategische plekken in de natuur geplaatst worden om mens-gerelateerde signalen, zoals radiocontact en geluiden op te vangen. Het geluid van een voertuig wordt bijvoorbeeld moeiteloos opgemerkt.

De gegevens worden vervolgens gedeeld en geanalyseerd met Sensing Clues. Deze uiterst professionele observatie- en analysetool helpt de rangers en natuurbeschermers om op basis van de verzamelde informatie gericht in actie te komen. 

Samen staan ze sterk

Dankzij Sensing Clues kunnen de rangers voortaan samen de strijd voeren tegen stropers. Ze staan niet langer alleen en het duurt minder lang voordat er iemand in actie komt. Goed nieuws!

Sensing Clues blijft de technologie doorontwikkelen. Op dit moment wordt er zelfs een nieuw prototype getest op het Leidseplein in Amsterdam. En ook jij kan Sensing Clues helpen.

Foto door Tobias Adam – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Alweer vijf jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik meer behoefte had aan goed nieuws en leuke verhalen. Die ontdekkingsreis heeft uiteindelijk geleid tot het opzetten van deze website, met goed nieuws en leuke verhalen voor jullie allemaal.

Nog meer Natuur

To Top