Goed Nieuws op Social Meda

Natuur

Hoe vissers walvishaaien redden

Pakistaanse vissers hebben sinds 2012 maar liefst 110 walvishaaien gered! Dat is te danken aan een bijzondere samenwerking tussen het WWF en de vissers. Daar worden we heel blij van.

Een buslengte per walvishaai

Het veilig vrijlaten van 110 walvishaaien door getrainde vissers is geen sinecure. De walvishaai is namelijk de grootste vissoort in onze zeeën en oceanen. De dieren worden wel 12 meter lang! Zeg maar net zo lang als de gemiddelde stadsbus.

De vissers weten hoe ze kunnen voorkomen dat de dieren in de netten komen. Maar ook hoe ze de dieren veilig kunnen redden en waarom zij deze dieren zouden moeten willen redden. Inmiddels zijn er in 2019 en 2020 geen gevallen meer van walvishaai-sterfte gemeld.

Walvishaai hotspot

Muhammad Moazzam Khan, visserij-expert bij WWF-Pakistan: “We hebben een gezonde populatie walvishaaien in de Pakistaanse wateren. Toch zijn er nog steeds bedreigingen, zoals verstrikkingen in vistuig (met name kieuwnetten), verstoringen van het leefgebied en (plastic)vervuiling.”

“Walvishaaien komen langs de gehele kust van Pakistan voor, maar het gebied tussen Ras Malan en het eiland Churna en de het zeegebied voor de kust van de Indus Delta is echt hun hotspot. Rondom eiland Churna, een beschermd zeegebied, halen de dieren hun voedsel en planten ze zich voort. Het is een kraamkamer voor walvishaaien. Zo zijn er pasgeboren walvishaaien in deze regio gespot.”

Veiliger vismateriaal

Khan benadrukt dat de regering een beleid moet ontwikkelen om de kieuwnetvisserij in Pakistan te verminderen. “Veel landen, waaronder Sri Lanka, hebben een groot aantal kieuwnettenboten omgebouwd tot beuglijnen, wat wordt beschouwd als relatief veiliger vistuig voor bedreigde soorten.”

Grote vriendelijke reuzen

Andy Cornish, leider van het internationale haaien-en roggenprogramma van WWF: “Walvishaaien zijn vriendelijke reuzen. Ze zijn één van de bekendste van de meer dan 500 soorten haaien, vanwege hun enorme omvang, enorme monden en onderscheidende witte vlekken.”

“Ondanks dat ze in veel landen en onder regionale en wereldwijde verdragen worden beschermd blijft hun populatie achteruitgaan. Walvishaaien zijn oceaannomaden, die enorme afstanden afleggen op zoek naar voedsel en soortgenoten. Maar dat kan gevaarlijk zijn als ze per ongeluk drukke scheepvaartroutes oversteken of vast komen te zitten in visnetten. Dat overleven ze meestal niet.”

Cornish: “De samenwerking tussen de vissers en het WWF in Pakistan om walvishaaien veilig vrij te laten die onbedoeld in kieuwnetten zijn gevangen, heeft al veel bedreigde dieren zoals walvishaaien gered en het is een fantastisch voorbeeld voor andere landen om te volgen.”

Mooie reddingsacties, trotse vissers 

Dankzij een bewustwordingscampagne en trainingen voor vissers, worden de walvishaaien in Pakistan nu veilig terug in zee gelaten. En de vissers die de dieren vroeger maar lastig en schadelijk vonden, zijn nu heel trots als ze de dieren hebben kunnen bevrijden.

Wil je ook iets doen voor haaien?

Eet, als je vis eet, duurzame vis en teken de petitie voor een plasticvrije zee.

Foto door Sebastian Pena Lambarri

Bron: WWF

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Alweer vijf jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik meer behoefte had aan goed nieuws en leuke verhalen. Die ontdekkingsreis heeft uiteindelijk geleid tot het opzetten van deze website, met goed nieuws en leuke verhalen voor jullie allemaal.

Nog meer Natuur

To Top