Goed Nieuws op Social Meda

Lach

Seks, dé manier om je geheugen te trainen

Onlangs schreven we over hoe je je geheugen kunt trainen door te gamen. Maar wat nou als je niet van gamen houdt? Wees gerust: er is nog een andere, leuke manier om je geheugen te trainen: seks.

Obscuur onderzoek

Voor Goednieuws.nl struinen we voor jullie (en ach, feitelijk ook voor onszelf) het wereldwijde web af op zoek naar hoopvol nieuws, bijzondere innovaties en interessante onderzoeken. Af en toe kom je dan onderzoek tegen waarvan je wenkbrauwen reflexmatig omhoog trekken. Vooral ook omdat het zo fascinerend is om stil te staan bij de vraag hoe een onderzoeker op het idee komt om zijn carrière te wijden aan een bepaald onderwerp.

Neem bijvoorbeeld het onderzoek dat in dit artikel genoemd wordt over dat het moraal verhogend werkt om een voodoo pop van je baas te bewerken met pinnen, tangen en vuur (zie je de onderzoekers dit voorstel al aan hun baas voorleggen?) En dat staat dan niet in één of ander vaag blaadje hoor. De onderzoekers hebben er zelfs de befaamde – of beruchte – Ig-nobel prijs voor gekregen (daar zal die baas dan wél weer blij mee zijn geweest).

Maar geestig wordt het helemaal als het eigenlijk een beetje een schunning thema is. En de droge, wetenschappelijke bewoordingen maken het dan helemaal compleet. Beoordeel het zelf: “De frequentie van penis-vaginale geslachtsgemeenschap (PVI), is in een aantal dierenstudies gerapporteerd als een gunstige factor voor het geheugen doordat het de neurogenese in de dentate gyrus van de hippocampus verhoogt.” Met andere woorden: seks is goed voor het geheugen.

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar tijdens “PVI” ben ik toch met heel andere zaken bezig dan met de vraag of ik nu misschien ook mijn geheugen aan het trainen ben. Maar goed, we dwalen af. Kennelijk is seks daar dus goed voor. Niet om af te dwalen (nou ja, eigenlijk ook wel) maar voor het geheugen.

foto van verkreukelde beddelakens (na de seks?)
Foto door Ava Sol – Unsplash

Seks en geheugen(training)

En dat is niet alleen het geval bij ratten, zo blijkt. Want onderzoekster Larah Maunder vond dat (kennelijk letterlijk) toch een beetje een te ver van haar bed show en vroeg zich af hoe dat nou bij vrouwen zat.

Daarom vroeg zij aan 78 heteroseksuele vrouwen tussen de 18 en 29 hoe vaak zij “PVI” hadden en liet hen vervolgens een geheugentaak uitvoeren met abstracte woorden en neutrale gezichten. Hieruit kwam naar voren dat hoe vaker een vrouw seks had, hoe hoger de geheugenscore voor abstracte woorden was. Dit effect was overigens niet te vinden voor gezichten.

Het onderzoek concludeert dat dit in lijn is met de eerder genoemde dierenstudies waarbij ze een neurogenese (de geboorte van nieuwe cellen) in de hippocampus zagen. En de hippocampus speelt een belangrijke rol bij het semantische (taal) geheugen.

It’s getting hot in here (so hot)

Nu is het waarschijnlijk niet zo dat het geheugen van de vrouw tijdens zo’n amoureus één-tweetje getraind wordt omdat ze het boodschappenlijstje voor de volgende dag aan het samenstellen is. Het is mogelijk meer een handig bij-effect.

Zo is de hippocampus ook verbonden met de amygdala. Even kort door de bocht ook wel het ‘emotiecentrum’ genoemd. De amygdala is betrokken bij het reguleren, oproepen en verwerken van emoties. Bovendien prikkelt de amygdala het positieve geheugen.

Het lijkt aannemelijk dat door seks de amygdala actief wordt en dat dit op zijn beurt de hippocampus (en dus het geheugen) stimuleert. Hoe dan ook, er gebeurt blijkbaar heel wat in die hersenen tijdens een vrijpartij. Doe daar vooral je voordeel mee. Dus, heb je een belangrijke toets? Of wil je iets nieuws leren? (met 10 minuten per dag kom je schijnbaar al een heel eind). Je weet wat je te doen staat.

Titelfoto door Womanizer WOW Tech – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Lach

To Top