Goed Nieuws op Social Meda

Lach

Bonje met je baas? Voodoo blijkt een effectieve oplossing

Vind je jouw baas irritant? Onderzoek toont aan dat het moraal verhogend werkt om een voodoo pop van je baas te bewerken (tja, hoe kom je op het idee om dát te onderzoeken…?). Maak zelf een pop en je hebt meteen een leuk en creatief tijdverdrijf tijdens deze pandemie. Twee vliegen in 1 klap.

Conflicten op het werk

Ik heb persoonlijk een hele leuke baas, maar dat geldt helaas zeker niet voor iedereen. Cijfers van het CBS uit 2018 toonden aan dat 30 procent van de werknemers een kort- of langdurig conflict had op het werk. Het merendeel betrof conflicten tussen collega’s onderling, maar ook bonje met de baas komt regelmatig voor.

Gesprekken met een bemiddelaar (mediator) kunnen uitkomst bieden. Uit cijfers van de MfN (Mediatorsfederatie Nederland) blijkt dat in 71% van de gevallen mediation had bijgedragen aan de oplossing van het geschil. Maar er is ook een – wel wat minder voor de hand liggend – alternatief.

Voodoo als alternatieve oplossing

Voel jij je onfatsoenlijk, onheus of onrechtvaardig behandeld door je baas? Leef je uit op een voodoo pop van hem of haar. Ja, dat helpt, blijkt uit onderzoek van Dr Lindie Hanyu Liang.  

Zij vroeg 195 werknemers een situatie in gedachten te nemen waarin zij zich slecht behandeld voelden door hun baas. Omstandigheden waarin hun harde werken bijvoorbeeld niet erkend werd of zij zich vernederd of belachelijk gemaakt voelden.

Een deel van de proefpersonen mocht zich vervolgens via een website 1 minuut afreageren op een virtuele voodoo pop van hun baas. Met een heel arsenaal aan martelopties konden zij de pop bewerken met o.a. pinnen, tangen en vuur.

Het bleek dat deze simpele en ‘onschuldige’ symbolische vergelding een effectief middel was om werknemers die zich slecht behandeld voelden door hun baas, te kalmeren. Zij voelden zich niet alleen minder boos, ze presteerden ook beter op een oefening die ze naderhand moesten doen. De onderzoekers concluderen dat het nemen van wraak dus niet alleen het individu ten goede komt, maar ook het bedrijf als geheel. Aangezien het een positief effect heeft op (werk)prestaties.

speldenkussen (voor voodoo praktijken?)
Foto door Sarah – Unsplash

Sweet revenge

Wraak nemen activeert het beloningssysteem in de hersenen. Het leidt tot gevoelens van voldoening en herstelt het rechtvaardigheidsgevoel. Als je je gekleineerd of beledigd voelt, doet het dus goed om iemand ‘terug te pakken’. Het lucht op. En dan is een voodoo pop niet alleen effectief, maar ook minder destructief.

Overigens zou darts gooien op een foto van je baas evengoed kunnen werken, aldus de onderzoekers. En mogelijk een potje vloeken ook, zoals we in dit artikel schreven. Maar we kunnen op dit moment wel wat afleiding gebruiken. Dus bij deze een leuke en creatieve manier om de coronatijd te doorstaan: een voodoo pop van je baas maken. En dat zal vast ook voor je irritante ex gelden. Wij zijn benieuwd. Delen jullie je creaties met ons?

Titelfoto door Patrick Hendry – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Lach

To Top