Goed Nieuws op Social Meda

Slim

Wereldbevolking piekt mogelijk eerder dan verwacht

De wereldbevolking kan in het jaar 2100 maar liefst 2 miljard minder mensen tellen dan eerdere VN-prognoses suggereren. Dat zou goed nieuws zijn voor het klimaat en de voedselsystemen.

Nieuw onderzoek

Volgens een nieuwe Amerikaanse studie kan de groei van de wereldbevolking ruim voor het einde van de eeuw een piek bereiken. Dat is eerder dan verwacht. Dit komt vooral doordat het lot van vrouwen verbetert.

Indien die verbetering aanhoudt kan de wereldbevolking tegen het einde van deze eeuw twee miljard mensen onder de prognoses van de VN liggen. Die ontwikkeling zou een deel van de verwachte druk op natuurlijke hulpbronnen wegnemen. Goed nieuws voor moeder aarde.

Piek in 2064

Volgens het onderzoek onder leiding van de Universiteit van Washington zal de wereldbevolking in 2064 een piek bereiken van 9,7 miljard mensen. Tegen het einde van deze eeuw zou de bevolking vervolgens afnemen tot 8,8 miljard.

Vrouwen sleutel tot succes

Dit afremmen van de totale bevolkingsgroei komt vooral door de verbeterde toegang tot anticonceptie en meer onderwijs voor vrouwen en meisjes. Het is daarom van belang dat deze ontwikkeling wordt doorgezet om een hogere bevolkingsgroei te voorkomen. Het onderzoek houdt grotendeels rekening met het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s) voor anticonceptie en onderwijs. 

Grijze haren

Drieëntwintig landen, waaronder Japan, Spanje, Oekraïne en Thailand, zien volgens de modellen in dit onderzoek hun bevolking halveren. In 34 landen, inclusief China, zal de bevolking minimaal met een kwart dalen. Tegen het jaar 2100 zal in veel landen grijs het nieuwe schoonheidsideaal zijn.

Daling vruchtbaarheidscijfer

De bevolking van Afrika ten zuiden van de Sahara zal de komende 80 jaar naar verwachting nog verdrievoudigen. En dat terwijl het vruchtbaarheidscijfer volgens de studie zal dalen van 4,6 geboorten per vrouw in 2017 tot 1,7 geboorten in 2100. Kortom, een daling van het vruchtbaarheidscijfer is bepalend. Fingers crossed.

Foto door Simone van der Koelen – Unsplash

Bron: persbureau IPS

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top