Goed Nieuws op Social Meda

Slim

Waarom de Noren zo van elektrische auto’s houden

Wil je als land een beetje meedoen anno 2021, dan moet je duurzaamheid omarmen. En ook nog even ombenen als het kan. Aan de Noren kan je dat wel overlaten. In Noorwegen was vorig jaar meer dan de helft van alle verkochte auto’s volledig elektrisch. Een mijlpaal, en verwacht wordt dat de groei dit jaar nog verder doorzet.

Køpløper

Noorwegen is al een tijdje wereldwijde koploper wat de verkoop van elektrische wagens betreft: in 2019 was al 42,2% van de verkochte auto’s volledig elektrisch (ter vergelijk: in Nederland 14,8%) . Maar in 2020 werd zelfs de magische grens van 50% doorbroken. Van alle verkochte auto’s was 54,3 procent elektrisch. Er werden er dus meer verkocht dan alle diesel-, benzine- en hybride-auto’s samen. 

Als hybrides meegeteld worden, stijgt het aandeel van auto’s met elektrische aandrijving zelfs tot 83 procent! Zuivere benzine- of dieselwagens maken nog amper 17 procent uit.

In tien jaar tijd

Die groei is opmerkelijk: tien jaar geleden waren elektrische auto’s nog goed voor amper 1 procent van de verkochte modellen. De toename van elektrische auto’s zal in 2021 naar verwachting sterk doorzetten volgens analisten, omdat er steeds meer elektrische modellen op de markt komen. 

Politieke keuzes

De reuzensprongen die de Noorse autobezitters maken als het op duurzaamheid aankomt zijn te danken aan het Noorse beleid. De Noorse overheid wil vanaf 2025 namelijk geen nieuwe auto’s meer met een benzine- of dieselmotor en stimuleert de verkoop van elektrische modellen. Bijvoorbeeld met gunstige belastingtarieven. Dat is nog eens slim.

Bron: persbureau IPS / Beeld: Ralph Hutter – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top