Goed Nieuws op Social Meda

Slim

Vrouwelijke astronauten gezocht!

Van de 560 mensen die ooit de ruimte ingingen, was maar 11 procent vrouw. Daar moet verandering in komen als het aan de ruimtevaart ligt. De Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA) lanceert daarom een wervingscampagne, op zoek naar meer vrouwelijke astronauten.

Diversiteit

We kennen allemaal de beelden van science fiction films met de meest uiteenlopende ruimtewezens. Op dat vlak lijkt er geen gebrek aan diversiteit. Maar als we het hebben over onze aardse astronauten, dan valt er nog winst te behalen op het vlak van diversiteit.

Bijna zestig jaar na de eerste bemande ruimtereis staat de teller voor het aantal vrouwelijke ruimtereizigers nog slechts op 11 procent, volgens cijfers van het VN-Bureau voor Ruimtezaken.

In het voetspoor van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zet nu ook de ESA in op grotere diversiteit onder astronauten. “Vertegenwoordiging van alle delen van de samenleving nemen we zeer serieus”, zegt David Parker, directeur Human and Robotic Exploration bij de ESA. “Diversiteit moet niet alleen gaan over afkomst, leeftijd, achtergrond of geslacht van de astronauten, maar misschien ook over fysieke handicaps”. We vragen ons af hoe het gesteld is met de rolstoeltoegankelijkheid van het gemiddelde ruimteschip, maar dat terzijde.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA kondigde vorig jaar plannen aan om de eerste vrouwelijke astronaut naar de maan te sturen in 2024, via het Artemisprogramma. Wellicht een idee om het dan maar meteen om te dopen naar Artemissprogramma.

Geen maatje 36

Een eerdere poging om een volledig door vrouwen uitgevoerde ruimtewandeling te organiseren verliep niet geheel vlekkeloos. NASA moest de plannen in maart 2019 uitstellen omdat er maar één ruimtepak in de juiste maat beschikbaar bleek voor de twee vrouwelijke astronauten. De ruimtewandeling vond later dat jaar wel plaats. De ESA zal deze fout ongetwijfeld niet maken en heeft voldoende maatjes 36 ingeslagen.

Bron: persbureau IPS / titelfoto: Ellyot – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top