Goed Nieuws op Social Meda

Slim

Veggies In Space

Ruimtevaartorganisatie NASA heeft, samen met SpaceX, grootse plannen voor het koloniseren van de Maan en Mars. Eén van de uitdagingen hierbij is hoe je die astronauten van voedsel moet voorzien in al die weken, maanden, jaren. Experimenten aan boord van ruimtestation ISS brachten onlangs zeer goed nieuws.

Verpieterde voorraad

Je kent vast wel het eten aan boord van vliegtuigen. Alles zit voorverpakt. Voedsel voor bemanningen aan boord van het internationale ruimtestation ziet er ongeveer zo uit. Gelukkig lijkt niet alles op babyvoeding. Grootste manco’s: continue bevoorrading door vrachtschepen èn het feit dat na ongeveer 18 maanden de kwaliteit erg afneemt.

Hopkins kweekt verse waar

Astronaut Michael Hopkins is er nu in geslaagd om in het International Space Station (ISS) zijn medebemanningsleden te tracteren op versegekweekte bladgroenten. Hij gebruikte een spitse schilderskwast om de noodzakelijke bestuiving te bewerkstellen bij enkele bloemen. Een interessant experiment omdat fruitgewassen nu eenmaal bestuiving vereisen. Hier betrof het overigens een mosterdplant en pak choi. Die laatste plant groeide al 64 dagen in de ruimte. Al eerder groeiden sla, Chinese kool en Zinnia bloemen prima in een baan om onze planeet.

Ruimtepepers

Een flinke opsteker dus voor de ruimtevaart. Niet meer afhankelijk van gevriesdroogde en voorverpakte maaltijden! Verse vitamines zijn sowieso beter dan drankjes en pillen. Binnenkort worden er peperzaden naar het ruimtestation gestuurt als onderdeel van een volgende stap in het plantenprogramma. Voor volgend jaar staat ook een experiment met dwergtomaten op de planning.

Aarde in de ruimte

En als we toch bezig zijn met eetbare planten: als wij ons als mensheid gaan vestigen op de Maan en op Mars (en wie weet waar nog meer) willen we die bases natuurlijk wel een beetje leuk inrichten. Onder meer met planten en bloemen! Nou, ook daar hebben ze in het ISS al ervaring mee. Een stukje ‘aarde’ doet het goed in de ruimte, ook al om esthetische redenen. Bloemen en planten zijn goed voor ons psychologisch welzijn. Waar we ons ook bevinden.

Titelafbeelding © NASA

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top