Goed Nieuws op Social Meda

Slim

The Matrix in het echt: zo wordt je lichaam een batterij

Onderzoekers van de Universiteit van Colorado Boulder hebben een draagbaar apparaatje ontwikkeld dat het menselijk lichaam omvormt tot een biologische batterij. Over duurzame energie gesproken.

Draag het als een sieraad

Het apparaatje is elastisch zodat je het om je vinger of pols kan dragen als een ring of armband. Zodra het contact maakt met de huid, zetten thermo-elektrische generatoren de lichaamswarmte om in elektriciteit. 

The Matrix

In het tijdschrift Science Advances leggen Jianliang Xiao en collega Paul Rady van de Universiteit uit Colorado uit dat hun uitvinding het mogelijk maakt om onze draagbare elektronica zelf te voorzien van stroom.

Ze begrijpen dat hun concept klinkt alsof het rechtstreeks uit de filmtrilogie The Matrix komt. In deze film maken robots mensen tot slaaf om toegang te krijgen tot hun waardevolle menselijke energie. Xiao verwacht dat het zo’n vaart niet zal lopen, omdat het apparaatje slechts 1 volt per vierkante centimeter huid kan opwekken. Dat is genoeg om gadgets als een horloge of fitness tracker te kunnen voeden. Om die robots hoeven we ons voorlopig geen zorgen te maken.

Constante stroom

Het apparaatje van Xiao is gemakkelijk in gebruik en kan volledig worden gerecycled, wat het schoner maakt dan de meeste bestaande alternatieven.

“Elke keer dat je een batterij gebruikt, raakt die leeg en zal je die na verloop van tijd moeten vervangen”, zegt Xiao. “Het leuke aan ons thermo-elektrische apparaat is dat je het altijd bij hebt en constante stroom verzekerd is.”

Lichaamswarmte opvangen

Het uiteindelijke product ziet er ongeveer uit als een plastic armband met een miniatuur computermoederbord. Als je het draagt en bijvoorbeeld gaat joggen, dan zal je lichaamswarmte worden opgevangen, in plaats van in de buitenlucht verloren te gaan.

“De thermo-elektrische generatoren staan in contact met de huid en ze kunnen de warmte gebruiken die normaal gesproken in de omgeving zou worden afgevoerd”, zegt Xiao.

Afbeelding – ScienceAdvances Magazine

Legoblokjes

Hij zegt dat het de bedoeling is om extra energie te kunnen genereren door meerdere blokjes met generatoren op elkaar te klikken. “Zo kan je kleine units tot grotere uitbouwen door ze in elkaar te klikken als Legoblokjes”, zegt hij. “Je kan dan zelf op maat maken wat je nodig hebt.”

Het team wil een aantal mankementen met betrekking tot het design nog wegwerken en een model uitwerken dat zo goedkoop en milieuvriendelijk is als mogelijk. Ze zien het haalbaar om hun innovatie binnen vijf tot tien jaar op de markt te brengen.

Bron: persbureau IPS / titelfoto: Compare Fibre – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Alweer vijf jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik meer behoefte had aan goed nieuws en leuke verhalen. Die ontdekkingsreis heeft uiteindelijk geleid tot het opzetten van deze website, met goed nieuws en leuke verhalen voor jullie allemaal.

Nog meer Slim

To Top