Goed Nieuws op Social Meda

Slim

Superplant haalt vervuiling uit de lucht

De dwergmispel is aangeduid als ‘superplant’ vanwege zijn uitzonderlijke vermogen om vervuiling uit de lucht te halen. Tuinbouwexperts noemen het een ideale plant voor in steden, bijvoorbeeld op drukke kruispunten en invalswegen.

Dwergmispel

In een studie gepubliceerd in het tijdschrift Environments kwamen tuinbouwexperts van de Royal Horticultural Society (RHS) tot een belangrijke conclusie. De dwergmispel (Cotoneaster franchetii) is minstens 20 procent effectiever dan andere struiken om vervuiling uit de lucht te halen.

De struik is oorspronkelijk afkomstig uit China, Thailand en Myanmar, maar doet het gelukkig ook goed in onze regio. De bladeren zijn glanzend met een viltige en harige onderkant. Tijdens de zomermaanden heeft de struik rozige, witte bloemen die later op het jaar veranderen in eivormige oranjerode of paarse bessen.

Autorit van 800 kilometer

Volgens Tijana Blanusa, tuinbouwkundige aan de RHS en hoofdauteur van de studie, zou de superstruik naast alle drukke wegen moeten worden aangeplant om luchtvervuiling te verminderen.

Tijana berekende dat een dichte dwergmispelheg van één meter lang in zeven dagen tijd de hoeveelheid vervuiling kan opruimen die een auto heeft uitgestoten tijdens een rit van 800 kilometer.

Ook hobbytuinders kunnen volgens de RHS een belangrijke bijdrage leveren door in hun tuin struiken als de dwergmispel of andere soorten met stevige, harige bladeren aan te planten. Tijd om een reuzemispel te kweken!

Doe mij die maar

Wil je nou ook zo’n dwergmispel voor in de achtertuin? Dan kan je deze superplant gewoon online aanschaffen via deze website.

Bron: persbureau IPS / Titelfoto: André Karwath aka Aka – WikimediaDeel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top