Goed Nieuws op Social Meda

Slim

Sharing is caring; zeker als het bloed betreft

Bloed geven doet leven! Vandaag is het Wereld Bloeddonordag. Daarom zetten wij bloeddonoren in het zonnetje. Geef je nog geen bloed? No worries, lees dit artikel en meld je aan.

Waarom moet je bloed geven? 

Bloed doneren kan mensenlevens redden – letterlijk. Wanneer je een operatie ondergaat is de kans groot dat je donorbloed nodig hebt. Indien je betrokken bent bij een zwaar ongeval heb je al snel enkele liters bloed nodig. In Nederland geven jaarlijks 339.000 mensen bloed. Klinkt veel. Toch is er nog altijd een schrijnend tekort aan donoren in Nederland. Met het donorbloed kunnen amper 250.000 mensen geholpen worden. 

Jong bloed moet

De verwachting is dat het aantal bloeddonoren sterk zal afnemen in de komende jaren door de vergrijzing. Als je de leeftijd van 80 jaar bereikt mag je wettelijk namelijk geen bloed meer doneren (mits je voor je 65ste bent goedgekeurd). Het is dan ook van groot belang dat meer jonge mensen jaarlijks een tripje naar de bloedbank maken. Ik was er afgelopen donderdag voor de 22ste keer. Goed voorbeeld doet volgen, toch?

Goed voorbeeld, doet volgen

Maar ik ben bang van naalden! 

Naalden zijn eng, dat begrijpen we maar al te goed. Toch is bloed geven helemaal niet pijnlijk of griezelig. Je bloed wordt afgenomen door professionele verpleegsters of erg lieve vrijwilligers die dit al honderden, of soms zelfs duizenden keren hebben gedaan. Vaak beginnen ze een praatje om je van de naald af te leiden. 

Nog een goede reden

Daarnaast mag je na het geven van bloed een greep doen uit het ruime assortiment koeken. Persoonlijke favoriet: de roze koek. Dit is omdat je bloedsuikerspiegel erg laag is en jij je dus wat suf kan voelen na je donatie. Dankzij de suikers in het koekje voel jij je in mum van tijd weer tiptop. Een bijkomende bonus is dat jij net in een klein uurtje tijd iemands leven gered. Proficiat! Jij bent nu een echte held. 

Hebben ze mijn bloed wel nodig? 

Je weet waarschijnlijk al wel dat sommige bloedgroepen zeldzamer dan anderen zijn. Dat klopt! Toch kunnen ziekenhuizen in Nederland donorbloed binnen elke bloedgroep goed gebruiken. Laat je dus niet tegenhouden omdat je een ‘veel voorkomende bloedgroep’ hebt, want ook jouw donatie kan een wereld van verschil maken bij het redden van iemands leven. Daarnaast draag je bij aan belangrijke onderzoeken die worden gedaan in de strijd tegen het coronavirus. 

Onze bloeddonoren zijn stuk voor stuk superhelden! 

Niet alle helden dragen een cape. Vanuit je luie (donatie)stoel kan je zomaar levens redden. Wie wil dat nou niet? Precies. Meld je snel aan via deze link. Voor je het weet ben jij ook een held en zetten we jou in 2021 in het zonnetje.

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Alweer vijf jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik meer behoefte had aan goed nieuws en leuke verhalen. Die ontdekkingsreis heeft uiteindelijk geleid tot het opzetten van deze website, met goed nieuws en leuke verhalen voor jullie allemaal.

Nog meer Slim

To Top