Goed Nieuws op Social Meda

Slim

Ook zonder plastic prima hygiëne

Het is jullie vast ook al opgevallen: er is meer plastic in omloop. In de strijd tegen corona zijn we stiekem meer wegwerpplastic gaan gebruiken. Meer dan honderd gezondheidsexperts laten nu weten dat herbruikbare materialen even veilig zijn. Een goede reden om weer minder plastic te gebruiken.

Meer plastic

De coronacrisis heeft het gebruik van plastics voor voedsel, drank en andere producten weer doen stijgen. Zo schakelden sommige cafés en koffietentjes bijvoorbeeld over op wegwerpbekers om hun personeel te beschermen tegen het virus. 

Gezondheidsexperts van over de hele wereld zijn het er echter over eens dat herbruikbare materialen even veilig kunnen worden gebruikt.

Basishygiëne volstaat

Bijna 120 wetenschappers, academici en artsen uit achttien landen hebben gisteren samen met Greenpeace USA en milieuorganisatie Upstream een verklaring ondertekend. Met deze verklaring willen ze consumenten geruststellen over het gebruik van herbruikbare producten zoals bekers en glazen. 

Ze stellen dat basishygiëne volstaat om alles schoon te maken en dat ontsmettingsmiddelen voor huishoudelijk gebruik prima werken bij het desinfecteren van harde oppervlakken, zoals servies en herbruikbare bekers.

Plastic prima in de zorg

Plastic is onmisbaar in zorgomgevingen en er zijn verschillende redenen waarom plastic de voorkeur heeft als beschermend materiaal voor zorgpersoneel. Er is echter een groot verschil tussen beschermend materiaal voor zorgpersoneel en plastic verpakking voor voedsel en andere goederen, stellen de experts.

Foei!

De deskundigen vinden ook dat de oliesector en de plasticindustrie te vaak de gezondheidscrisis inroepen om plastic voor eenmalig gebruik weer acceptabel te maken. Net nu we op de goede weg zijn. Foei!

Op zich is er namelijk niets dat plastic van nature hygiënisch maakt. Ziekteverwekkende bacteriën en virussen gedijen er net zo goed als ergens anders. Een recent onderzoek in het New England Medical Journal wijst zelfs uit dat het coronavirus één tot twee dagen langer op plastic oppervlakken overleeft dan op karton.

Water en zeep

Waar het op neerkomt is dat je groenten, fruit en andere voedingsmiddelen, los of in plastic verpakt, altijd grondig moet wassen voor consumptie. Daar zijn meer dan honderd gezondheidsdeskundigen het dus unaniem over eens.

Servies en bestek gaan bij voorkeur in de afwasmachine maar een sopje op basis van zeep en heet water doet het werk ook.

Kortom, het goede nieuws is dat we minder plastic kunnen gebruiken!

Bron: persbureau IPS

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Alweer vijf jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik meer behoefte had aan goed nieuws en leuke verhalen. Die ontdekkingsreis heeft uiteindelijk geleid tot het opzetten van deze website, met goed nieuws en leuke verhalen voor jullie allemaal.

Nog meer Slim

To Top