Goed Nieuws op Social Meda
De Sheltersuit houdt daklozen en vluchtelingen warm in de nacht

Slim

Nederlandse ontwerper van Sheltersuit voor daklozen bekroond tot ‘Next Generation Leader’

Ontwerper Bas Timmer (30) kan het nog nauwelijks geloven. Toonaangevend magazine Time bejubelde in haar oktober uitgave zijn Sheltersuit. Dat is een water- en winddichte jas en slaapzak in één die daklozen warm houdt op straat.

Time noemt Timmer een van de tien baanbrekers van 2020. Dat zijn jonge mensen die ‘nieuwe wegen inslaan, grenzen overschrijden en verandering creëren.’ Het is de eerste keer dat een Nederlander deze prestigieuze titel in de wacht sleept.

Ontstaan vanuit schuldgevoel

De Sheltersuit is eigenlijk ontstaan vanuit een schuldgevoel. Toen Timmer net afgestudeerd was, specialiseerde hij zich in modieuze kleding voor koude temperaturen. Tijdens een nachtelijike wandeltocht door een ijzige avond in Enschede kwam hij zes jaar geleden een dakloze tegen. Van het besluit die man toen geen modieuze hoody te geven, omdat dat mogelijk zijn merknaam zou beschadigen, kreeg Timmer achteraf spijt.

‘Ik voelde me schuldig, omdat ik had kunnen helpen maar het niet deed’ zegt hij hierover in een interview met Time. Toen een dakloze vader van een vriend van hem een maand daarna overleed van de kou, moet Timmer van zichzelf in actie komen. Hij besloot zijn design te verbeteren en zijn bedrijf in het teken te zetten van het helpen van daklozen en vluchtelingen.

Timmer en twee werknemers in het productiehuis van Sheltersuit in Enschede. Foto: RD

‘Een hele welkome pleister’

En dat is gelukt; tot nu toe heeft Timmer ruim 12.500 Sheltersuits weggegeven aan mensen zonder huis in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Duitsland, Italie, Griekenland en de Verenigde Staten. De pakken zijn gemaakt door ex-vluchtelingen en bestaan uit gedoneerde en geupcycelde materialen. Donaties dekken de productiekosten.

Of de Sheltersuit een doekje voor het bloeden is? Timmer erkent dat zijn ontwerp het probleem van dakloosheid of vluchtelingen niet bij de wortels aanpakt. ‘Het is misschien maar een pleister, maar wel een hele welkome pleister. Mensen willen een baan en een huis. Zolang ze dat niet hebben, kunnen we ze maar beter beschermen tegen de kou op straat. Zodat iedereen in Nederland droog en warm de nacht doorkomt.’

Foto’s: www.sheltersuit.com

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top