Goed Nieuws op Social Meda

Slim

Na de Marker Wadden nu ook het Zweedse Jönköping off-the-grid

De Zweedse stad Jönköping krijgt de eerste volledig zelfvoorzienende flats ter wereld. Het gaat om twee flatgebouwen zonder aansluiting op het energienet. De woningen regelen ook hun eigen water en doen zelf de verwerking van het afvalwater. 

Na-apen is goed!

Nadat we jullie vorige week vertelden over het zelfvoorzienende dorp op de Marker Wadden, zijn nu de Zweden aan de beurt. Na-apen mag in dit geval. Ditmaal niet een dorp, maar meteen twee hele flatgebouwen. Geen half werk daar in Zweden. Op het vlak van duurzaamheid is er een ware tsunami gaande. Goed nieuws in overvloed.

Jönköping

De flats die zullen worden gebouwd in Jönköping, zijn zelfvoorzienend op het vlak van energie en water. Ze zuiveren ook hun afvalwater, waardoor ze de eerste 100 procent off-grid-flatgebouwen ter wereld zijn. 

Woningbouwer Vätterhem zal samenwerken met verschillende andere bedrijven, onder meer specialisten in brandstofcel-technologie, om de woningen tegen 2023 te realiseren.

Regenwater

De gevels, daken en ramen van de flatgebouwen krijgen zonnepanelen. Ook komen er warmtepompen, geothermische buizen en een installatie om waterstofgas te maken uit overtollige elektriciteit. Het water in de flat komt van een boorput, die zich vult met regenwater en alle wooneenheden zijn voorzien van systemen die water recyclen.

We hopen jullie snel te kunnen berichten over de volgende overtreffende trap op dit vlak.

Foto door Victor Garcia – Unsplash

Bron: persbureau IPS

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top