Goed Nieuws op Social Meda

Slim

Laat je mimiek zien: Marjolijn start actie #vriendelijkermetvenster

De man van Marjolijn Manshande is doof en zij merkt dat de mondkapjesplicht een flinke impact op hem heeft. Dit vertelde zij gisteravond op WEEFF Radio. Voor een toegankelijkere wereld voor slechthorenden wil ze met de hashtag #vriendelijkermetvenster oproepen tot het dragen van mondkapjes met een venster. “Als je niet met deze doelgroep te maken hebt, dan ben je je niet bewust van de impact die mimiek heeft.”

Gebrek aan mimiek

Marjolijn Manshande merkt dat ze zelf zo min mogelijk een mondkapje draagt, omdat haar man Paul – die doof is – haar mimiek anders niet mee krijgt. Nu de mondkapjesplicht in openbare gelegenheden is ingevoerd, wordt dat een probleem, want door al die mondkapjes is het volgens haar voor doven en slechthorenden nóg lastiger om onze horende maatschappij te volgen.

Manshanden merkt dat bij haar man. “Zijn wereld is heel stil geworden. Hij gaat liever niet naar buiten toe. Toen die plicht kwam had hij zoiets van: laat maar, ik blijf wel binnen. Je ziet niets meer in het gezicht en je kunt niets meer volgen in het gezicht, want het hele monddeel is weg.”

“Toen die plicht kwam had hij zoiets van: ‘laat maar, ik blijf wel binnen”

Voor horenden is het moeilijk voor te stellen, denkt Marjolijn, maar situaties in het openbaar kunnen voor doven erg eenzaam voelen. “Als je bijvoorbeeld in de trein zit en iedereen om je heen draagt een mondkapje. Dan zit jij daar en er is dan helemaal niets om je heen. Dat is heel heftig.”

Creatieve oplossing

Marjolein heeft er iets op bedacht. Op de website doof.nl zag zij een patroon voor het maken van mondkapje met vensters en ze is aan aan de slag gegaan. “Het venster is gemaakt van een lamineerhoes die ik er in heb gezet, maar je kunt ook een stevig insteekhoesje gebruiken.” Volgens haar biedt het mondkapje met venster niet alleen een oplossing voor doven en slechthorenden, maar geeft het iedereen een vriendelijkere uitstraling. “Eigenlijk moeten we massaal besluiten dat iedereen dit doet.”

Laat je lach zien

Marjolein roept iedereen op een mondkapje met een venster te gebruiken en een foto te posten onder de hashtag #vriendelijkermetvenster. “Het is voor iedereen prettiger, ook voor kinderen is het minder angstig. Voor de doven en slechthorenden is het super als mensen dat willen doen.”

IK DAAG JE UIT! ✌DOE JIJ MEE MET MIJN CHALLANGE? #vriendelijkermetvensterMondmaskers/mondkapjes buiten de medische…

Geplaatst door Marjolijn Manshande op Zondag 4 oktober 2020

Titelfoto: Matthias Heyde – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top