Goed Nieuws op Social Meda

Slim

Kolven tegen corona!

Melk is gezond! Dat weet een kind. Maar dat melk ook daadwerkelijk ervoor kan zorgen dat je niet ziek wordt, is een aspect dat nu wordt onderzocht. Zeer actueel in het kader van het coronavirus, natuurlijk. De eerste berichten zijn gunstig. Goed nieuws, vooral voor kwetsbare groepen in de samenleving.

Antistoffen in moedermelk

De moedermelk van vrouwen die Covid-19 hebben gehad, blijken antistoffen tegen het coronavirus te bevatten. Dat is de conclusie van een onderzoek dat is uitgevoerd door het Emma Kinderziekenhuis. Al in april rees de vraag onder wetenschappers of antistoffen via moedermelk verkregen zouden kunnen worden. Het was immers al eerder bekend dat moedermelk pasgeboren kinderen beschermt tegen luchtweginfecties.

Het ziekenhuis, onderdeel van het Amsterdam UMC, gaat nu bekijken of de melk bruikbaar is om coronabesmettingen te voorkomen, te beginnen bij kwetsbare groepen zoals ouderen.

Pasteurisatie spelbreker?

Nu is het met wel melk zo dat het voor mensen pas voor consumptie geschikt is na verhitting. Pasteuriseren heet dat officieel. In dat proces worden schadelijke bacteriën in voedselproducten vernietigd. Dat klinkt ook funest voor antistoffen. Maar gelukkig blijkt uit eerste onderzoeken dat na het verwarmen van de moedermelk de antistoffen nog steeds aanwezig zijn.

IJskoude bescherming

Nu moet verder onderzoek dus uitwijzen of de gepasteuriseerde moedermelk inderdaad werkzaam is als preventieve behandelmethode tegen corona. Als dat zo is, willen artsen de melk inzetten bij het voorkomen van besmettingen binnen risicogroepen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door deze mensen moedermelk te geven in de vorm van ijsblokjes met toegevoegde smaak. Dus als je vader of moeder, opa of oma binnenkort een ijsblokje gemaakt van moedermelk in zijn of haar wijntje drinkt, dan is daar niks mis mee.

Afbeelding: Unsplash

Moeders gezocht!

Om alvast een flinke voorraad aan te leggen, is het Emma Kinderzoekenhuis begonnen met een campagne om 1000 vrouwen te werven die moedermelk willen doneren. Op de eerste plaats natuurlijk vrouwen die een bewezen Covid-19-infectie hebben doorgemaakt én borstvoeding geven.

Maar ook vrouwen die zonder het te weten met het coronavirus besmet zijn geweest, hebben misschien antistoffen aangemaakt. De gedoneerde melk wordt opgeslagen in een melkbank. Vrouwen die melk willen kolven voor deze ‘inzamelingsactie’, kunnen hun contactgegevens mailen naar covid.milk@amsterdamumc.nl.

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top