Slim
IT-reuzen zetten grote stappen
Grote elektronicabedrijven zoals Microsoft, Dell en Google gaan samenwerken om in 2030 een ambitieus doel te bereiken. Ze willen dat tegen die tijd 50 procent van hun producten bestaat uit hernieuwbare materialen. De bedrijven zijn samen goed voor bijna 6000 miljard dollar aan marktwaarde. Goed idee!
E-waste beperken
Elektronisch afval is de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Goed voor bijna 50 miljoen ton aan afgedankte elektronica per jaar. Amper 17,4 procent daarvan wordt ingezameld en gerecycled. Maar al die ongebruikte materialen in dat afval zijn minstens 57 miljard dollar per jaar waard. Dat moet dus veranderen.
Om daar iets aan te doen is gisteren (donderdag) het Circular Electronics Partnership (CEP) voorgesteld, het eerste grootschalige initiatief dat experts, bedrijfsleiders en internationale organisaties samenbrengt om oplossingen te bedenken.
Die oplossingen moeten de waarde van componenten, producten en materialen zoveel mogelijk behouden tijdens hun volledige levenscyclus. De bedrijven willen zichzelf om te beginnen bepaalde duurzame en circulaire aankoopverplichtingen opleggen. Ook willen ze een systeem op poten zetten om afgedankte producten in te zamelen.
Tot de deelnemers behoren techreuzen als Dell, Accenture, Cisco, Glencore, Google en Microsoft.
Alomtegenwoordig
Elektronica is alomtegenwoordig, en een nieuwe aanpak dringt zich op, zegt Peter Bakker, ceo van de World Business Council. “Het is veel meer geworden dan alleen computers, monitoren en telefoons; het zit nu ook in allerlei andere producten, van kleding tot speelgoed.”
“We hadden ons bij Dell al een ambitieus doel gesteld om in 2030 voor 50 procent gerecycleerde of hernieuwbare materialen te gebruiken in de hele productportfolio”, zegt Michael Murphy verantwoordelijk voor Productontwikkeling bij Dell. “Maar als bedrijfstak moeten we sneller handelen. Daarom is het Circular Electronics Partnership zo belangrijk – om samenwerking te stimuleren, hindernissen weg te nemen en grotere stappen te kunnen zetten op het gebied van circulariteit.”
Met de snelheid waarmee technologische innovaties elkaar opvolgen, klinkt dit als een heel goed plan. En dan hebben we het nog niet eens over de talloze gadgets die ongebruikt bij de mensen in kastjes en laatjes liggen. Deze krachtenbundeling is alvast een belangrijke stap in de goede richting!
Bron: persbureau IPS / Titelfoto: Marvin Meyer – Unsplash
Deel dit bericht op Social Media
Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!