Goed Nieuws op Social Meda

Slim

Halfuurtje langer slapen verbetert mindfulness

Als je per nacht 29 minuten langer slaapt, zal het effect van mindfulness overdag aanzienlijk kunnen verbeteren. En dat heeft dan weer een gunstig effect op de kwaliteit van je slaap de nacht erna. Ben je al bedreven in het mindful zijn, dan moet je zeker even verder lezen.

Mindfulness

Mindfulness is een aandachtstraining waarbij je leert om bewust aandacht te geven aan wat er zich aan gevoelens, gedachten en lichaamssensaties aandient in het lichaam, zonder daarover te oordelen. Mensen die mindfulness beoefenen reppen vaak over de voordelen ervan voor hun dagelijks welzijn en voor hun prestaties op het werk.

Mindfulness betekent simpelweg: volledig bewust zijn van de huidige ervaring. Je kunt het woord ‘mindfulness’ vertalen met ‘opmerkzaamheid’ of ‘aandachtigheid’.

29 minuten

Een onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van South Florida keek naar de effecten van een goede nachtrust op mindfulness. Het bleek dat 29 minuten meer slaap het effect van mindfulness de volgende dag sterk verbetert en dat effectieve mindfulness op zijn beurt slaperigheid tijdens het werk vermindert.

Zorgpersoneel

Het onderzoek was gericht op verpleegkundigen. En laat uitgerekend verpleegkundigen veel behoefte hebben aan optimale slaap en opmerkzaamheid de dag erna, zeker nu. Slaapproblemen komen echter vaak voor bij deze groep vanwege lange diensten en de nabijheid van levensbedreigende gezondheidsproblemen.

“Iemand kan wakker en alert zijn, maar niet per se opmerkzaam. Evenzo kan men moe, maar toch aandachtig zijn”, zegt hoofdauteur Soomi Lee. “Mindfull aandachtig zijn is meer dan alleen wakker zijn. Het duidt op aandachtscontrole en zelfregulatie die gevoeligheid en aanpassingsvermogen aan omgevings- en interne signalen mogelijk maken. Dit is essentieel bij het verlenen van aandacht aan patiënten en het effectief omgaan met stressvolle situaties.”

Toegenomen opmerkzaamheid

De onderzoekers ontdekten dat de opmerkzaamheid van verpleegkundigen groter was dan anders na een nacht die een half uurtje langer duurde. Mindfulness doen gaf de onderzochte personen ook opnieuw 66 procent minder kans op slapeloze nachten.

Bron: persbureau IPS / Titelfoto: Aleks Marinkovic – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog meer Slim

To Top