Goed Nieuws op Social Meda
Bloemenzee

Slim

Groene tips om je tuin zomerklaar te maken

Eindelijk! We kunnen weer ons tuintje in. Want wat was het weer de afgelopen tijd bar en boos. Veel regen. Heel veel regen. En maar weinig zonlicht. Juist de combinatie van die twee zorgt op dit moment mogelijk voor nogal wat geglibber en geglij in je tuin. Groene aanslag gedijt namelijk goed bij veel vocht en weinig zonlicht. Hoe kom je hier vanaf op een manier die niet schadelijk is voor je (andere) planten en (huis)dieren? Een aantal groene tips op een rij:

Beter van niet

Een veelgebruikte methode om van mos en algen af te komen, is het gebruik van bleek of chloor. Maar chloorwater is zeer schadelijk voor het milieu en ook erg agressief voor de omliggende beplanting.

Schoonmaakazijn (een wondermiddel voor tal van schoonmaakklusjes in huis) kom je vaak tegen als groene oplossing. Maar ook dat blijkt helaas niet zo verantwoord. Zelfs verdund en in lage concentraties is azijn schadelijk voor planten, bloemen en het bodemleven. Ja, ook biologische azijn. Want feitelijk zijn mos en algen ook maar plantjes. Dus als deze er dood van gaan, waarom de andere planten dan niet?

De hogedrukreiniger dan maar? Werkt inderdaad goed, maar je tuintegels kunnen er poreuzer en ruwer door worden, waardoor mossen en algen juist meer kans krijgen.

Schrobben, schrobben, schrobben…

Gewoon goed schrobben met heet of kokend water dus. Dit is de meest milieuvriendelijke manier om van je groene aanslag af te komen. Sommige mensen gieten het kookvocht van hun aardappelen over hun bemoste tegels. Het is hard werken, maar ook een goede workout en door het buiten zijn krijg je meteen een flinke boost vitamine D in je systeem.

Schrob groene aanslag weg met een bezem
Foto door Paul Zoetemeijer – Unsplash

Zand

Zand is een uitstekend schuurmiddel. Voeg hier wat van toe aan het water en schrob en veeg je terras daar regelmatig mee. Mos en algen zullen zich niet (meer) thuis voelen en verdwijnen. Zogenaamd brekerzand – dat gebruikt wordt bij het invegen van nieuwe bestrating – is vrij scherp waardoor het extra schuurt.

Groene aanslag verwijderen met afvalwater

Ook biologisch afbreekbare middelen blijven nog enkele weken actief in je tuin. Maar als de groene aanslag écht hardnekkig is, kan het nodig zijn een beperkte hoeveelheid van een (biologisch afbreekbaar) schoonmaakmiddel te gebruiken. Denk dan bijvoorbeeld aan het sopje dat je over hebt van de afwas of het schoonmaken. Voorwaarde is wel dat je biologische schoonmaakmiddelen gebruikt. Op die manier ontzie je het milieu zoveel mogelijk. Een andere optie is om vijf eetlepels (ecologische) groene zeep en vijf eetlepels soda in een emmer heet water op te lossen. Dit is een effectief schoonmaak recept en volledig afbreekbaar. Om het effect te vergroten kun je nog wat Biotex poeder aan de mix toevoegen.

Ook je (teak)houten meubels vrij van groene aanslag

En nu we toch bezig zijn: die onbehandelde (teak)houten tafel of stoel kan misschien ook wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Vul daarvoor een emmer met warm water en doe er klein kopje soda bij en (eventueel nog) een scheutje (biologische) groene zeep. Schrob met een borstel het meubel en laat het mengsel vervolgens intrekken. Spoel het nog een keer af met schoon water en voila: het ziet er weer uit als nieuw.

Onkruid kan ook mooi zijn
Foto door Keegan Houser – Unsplash

Zet nu nog een paar leuke planten in je tuin en/of in potten (breek je je hoofd over wat met je onkruid te doen, lees dan vooral dit artikel van Eefke), schenk jezelf een lekker glaasje eigengemaakte vlierbloesemsiroop in of maak een heerlijke Hugo coctail en: genieten maar!

Bron: Duurzaam Thuis & Radar

Titelfoto door Sergey Shmidt – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top