Goed Nieuws op Social Meda

Slim

Groene energiebronnen groeien sneller dan ooit

De groei van groene energiebronnen breekt het ene record na het andere. En alles wijst op een nog veel snellere groei na de pandemie. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Internationaal Energieagentschap (IEA). Volgens de cijfers van het IEA kwam er vorig jaar wereldwijd 280 gigawatt aan schone energie bij – maar liefst 45 procent meer dan het jaar ervoor. Dat is meteen de grootste stijging sinds 1999. Het is overduidelijk dat er een heel andere wind waait.

Nieuwe normaal

Dit soort groeicijfers wordt het “nieuwe normaal”, zegt de IEA, want ook in 2021 en 2022 wordt een groei van 270 en 280 gigawatt verwacht, ondanks een lichte vertraging in China. De cijfers liggen zelfs flink hoger dan de eigen inschattingen die de IEA afgelopen november nog had gepubliceerd. Dat is vooral te danken aan regeringen die grote projecten hebben opgestart – midden in de pandemie.

Optimisme

“Wind- en zonne-energie geven ons reden om optimistisch te zijn over het klimaat, omdat ze record na record breken”, zegt IEA-directeur Fatih Birol. “Vorig jaar was de hernieuwbare groei goed voor 90 procent van de totale groei in de energiesector.”

Hij vindt dan ook dat regeringen nu gebruik maken van het momentum om investeringen in wind- en zonne-energie nog meer aan te moedigen. “Ze moeten investeren in bijkomende infrastructuur en in andere cruciale technologieën zoals waterkracht, bio-energie en aardwarmte”, zegt hij. “Een gigantische uitbreiding van schone elektriciteit is essentieel om de wereld een kans te geven om de klimaatdoelstellingen te halen.” Windenergie groeide vorig jaar bijna twee keer zo snel als in 2019. Naar verwachting zal de groei licht afnemen in de volgende jaren maar nog altijd veel groter zijn dan in de periode 2017-2019.

Het is soms even wennen al die witte windmolens aan de horizon, of de zwarte panelen op een idyllisch boerderijtje, maar het resultaat mag er wezen. Laten we de wind of change omarmen.

Titelfoto: Suganth – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top