Goed Nieuws op Social Meda

Slim

Grieks eiland omarmt elektrificatie

Het Griekse eiland Astypalaia verbant diesel en benzine en kiest resoluut voor elektrische auto’s. De overheid werkt daarvoor samen met de Volkswagen-groep, die duizend auto’s levert. 

Baanbrekend experiment

De duizenden zomertoeristen zijn vertrokken en er gebeurt niet veel in de wintermaanden op Astypalaia, een vlindervormig eiland in de Egeïsche Zee. De zowat 1300 inwoners bewerken het land, geven hun witte huizen een likje verf en maken het eiland klaar voor het volgende zomerseizoen.

Maar vanaf dit jaar zal het leven op het eiland er heel anders uitzien. De Griekse regering heeft samen met de Volkswagen-groep een compleet systeem van duurzame energie opgezet op het eiland. Het moet een baanbrekend experiment worden in de strijd tegen de klimaatverandering.

Volkswagen

Volkswagen zal het eiland voorzien van duizend elektrische voertuigen, ter vervanging van de bestaande 1500 voertuigen met verbrandingsmotor. De politieauto’s, ambulances en busdienst op het eiland worden allemaal elektrisch. De meer dan zeventigduizend toeristen die Astypalaia jaarlijks bezoeken zullen worden aangemoedigd om elektrische auto’s, scooters en motoren te huren.

Klimaatneutrale visie

“De politiek, het bedrijfsleven en de samenleving hebben een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid om klimaatverandering te beperken”, zegt Herbert Diess, de ceo van de VW-groep. “Ons langetermijndoel is klimaatneutrale mobiliteit voor iedereen – en met het Astypalaia -project zullen we onderzoeken hoe we die visie kunnen realiseren.”

VW wil meer dan tweehonderd particuliere en openbare oplaadpunten op het eiland installeren. Volgens de regering zal Astypalaia zo een pionier worden voor duurzaam toerisme in het hele land.

Nu haalt het eiland nog stroom uit vier dieselgeneratoren, maar binnen twee jaar moet Astypalaia volledig zelfvoorzienend worden. Windturbines en zonnepanelen moeten de verouderde en inefficiënte generatoren vervangen.

De Griekse vice-minister van Buitenlandse Zaken, Konstantinos Fragogiannis, spreekt van een nieuwe start voor het eiland. “Elektrisch vervoer en een holistisch, groen en duurzaam actieplan zullen een positieve impact hebben op het dagelijks leven van de eilandbewoners”, zegt hij. “In combinatie met een baanbrekend openbaarvervoersysteem maken we van futuristische ideeën werkelijkheid.”

Toerisme speelt een centrale rol in de economie van Griekenland: het land heeft minder dan 11 miljoen inwoners, wordt tegenwoordig door drie keer meer mensen bezocht per jaar. Dat zet de lokale infrastructuur en het milieu aanzienlijk onder druk.

Imago herstellen

VW is naar eigen zeggen vastbesloten om zijn productieprocessen aan te passen en de uitdaging van klimaatverandering het hoofd te bieden. Het bedrijf wil tegen 2025 meer dan een miljoen elektrische auto’s per jaar te produceren.

De Duitse groep moet van ver komen om zijn imago te herstellen na het wereldwijde schandaal met sjoemelsoftwarein 2015, maar iedere stap in de goede richting is er een.

Hoe dan ook, als je volgend jaar over het eiland sjokt zal de stilte nog oorverdovender zijn dan ooit tevoren dankzij deze mooie stap.

Bron: persbureau IPS / titelfoto: Chris Karidis – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Alweer vijf jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik meer behoefte had aan goed nieuws en leuke verhalen. Die ontdekkingsreis heeft uiteindelijk geleid tot het opzetten van deze website, met goed nieuws en leuke verhalen voor jullie allemaal.

Nog meer Slim

To Top