Goed Nieuws op Social Meda

Slim

Geen eindexamen, toch een diploma op zak

Uit een rondgang door de NOS blijkt dat er dit jaar meer geslaagden zijn dan vorig jaar. Op sommige scholen zelfs meer dan 10%. Het was ons al opgevallen dat er meer rugzakken dan anders aan de gevels hangen. Goed nieuws voor de betreffende scholieren. Waar ligt dit aan?

Geen examens

Door het coronavirus kreeg je dit jaar geen centrale examens voor je kiezen. Zalig toch? Of je wel of niet zou slagen hing af van de resultaten van de schoolexamens die al eerder in het jaar werden afgenomen. Dit gold voor maar liefst 200.000 eindexamenkandidaten.

No stress

Een belangrijke reden voor slechte resultaten is faalangst. Door de afwezigheid van centrale examens is blijkbaar minder sprake van faalangst. Een deel van eindexamenleerlingen loopt het namelijk dun door de broek bij de gedachte aan eindexamens. Kan je nog zo briljant zijn, maar blinde paniek is doorgaans een slecht raadgever. Daar gaan je gemiddeldes.

Voor deze groep is het dus een welkome bijkomstigheid dat de centrale examens niet door konden gaan.

Herkansing op herkansing

Een andere reden voor de hogere slagingskans ligt in het aantal herkansingen. Normaal gesproken moet je het met één herexamen doen. Je voelt de druk en de stress al opbouwen. Nu had je in sommige gevallen zelfs twee of drie herkansingen, dus de kans om te slagen nam toe.

Dit principe heeft zelfs een naam gekregen: de zogenoemde resultaatverbeteringstoetsen. Deze toetsen zijn door de scholen zelf opgesteld. Zodoende werden leerlingen in staat gesteld om een belabberd gemiddelde alsnog op te vijzelen. Zonder de stress van een centraal examen. Dat heeft blijkbaar effect.

Stijgende lijn

Geen eindfeest, geen ontluikende liefdes in de fietsenstalling, wel een diploma. Al met al, geen onaardige uitkomst. De zomer ligt aan hun voeten. Zou mooi zijn als de scholen deze stijgende lijn weten vast te houden.

Foto: unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top