Goed Nieuws op Social Meda

Slim

Gamen: goed bezig!

Geert Verheijen verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen promoveerde deze maand op zijn onderzoek naar de positieve effecten van video games op de jeugd. En wat blijkt: gamen zorgt voor diepere vriendschapsbanden en helpt tegen eenzaamheid. Bovendien is gamen ook nog eens gezond!

Schermtijd

Het is een onderwerp dat in veel huishoudens dagelijks ter sprake komt. Er worden zelfs verhitte discussies over gevoerd. Er wordt over gezeurd en onderhandeld. Het wordt ingezet als beloning dan wel strafmaat. We maken ons zorgen over de invloed ervan op ons kroost. En dat geldt al helemaal als het video games betreft.

Het blijft een hardnekkige opvatting dat gamers antisociale en wat eenzame types zijn. Het zou zelfs kunnen leiden tot agressie en gewelddadigheid. Hoe krijgen we ze toch achter die computer vandaan? Jongeren in Nederland gamen gemiddeld zo’n 14 uur per week. Terwijl we zo graag willen dat ze buiten spelen met hun vrienden. Maar wees gerust: gamen is lang zo slecht nog niet!

Sociale ontwikkeling

Verheijen volgde voor zijn onderzoek zo’n drie jaar lang 600 jongeren die het racespel Mario Kart speelden. Hij komt in zijn proefschrift tot de conclusie dat het vooral veel uitmaakt in wat voor context jongeren gamen: spelen ze alleen, competitief en/of spelen ze samen met een vriend(in)?

Foto door Igor Karimov– Unsplash

Met name de interactie blijkt het belangrijkst: “Wanneer vrienden veel positief en prosociaal gedrag lieten zien, leidde dit tot een betere vriendschap, ook bij een competitief spel”, aldus Verheijen. Hij concludeert dat door samen te gamen jongeren juist diepere vriendschapsbanden met elkaar opbouwen. En bovendien kunnen games een belangrijke rol spelen in de aanpak van eenzaamheid onder adolescenten. Zo laat zijn onderzoek zien dat jongeren die samen met anderen gamen, consistent minder eenzaam zijn.

“Videogames lijken, net als films en boeken, een belangrijk middel om mensen met elkaar te verbinden. Dat wordt nu nog vaak onderschat. Alleen door die sociale context te erkennen, wordt de bredere impact van games op het welzijn van jongeren duidelijk.”

Dus ook alleen gamen kan wel degelijk van waarde zijn. Jongeren bespreken namelijk de ins and outs van de games die ze spelen. Daarover  kunnen meepraten, schept een band.

Foto door Igor Karimov– Unsplash

Gamen is ook nog eens gezond

Verder blijkt dat gamen ook nog eens een positief effect heeft op onze hersenen. De onderzoeker Marc Paulus nam samen met zijn collega’s 116 wetenschappelijke onderzoeken onder de loep. Hij vond dat gamen de manier verandert waarop onze hersenen presteren. Zo werken bij gamers de hersengebieden die bij aandacht en ruimtelijke oriëntatie zijn betrokken efficiënter. Er is minder activering nodig om de aandacht bij veeleisende taken vast te houden.

En dat niet alleen. Er zijn ook aanwijzingen dat gamen de structuur van hersengebieden kan veranderen. Bij zowel doorgewinterde gamers als bij vrijwilligers die een trainingsprogramma volgden, zagen zij dat de rechter hippocampus vergroot was. Dit gebied van de hersenen wordt voornamelijk geassocieerd met de opslag van informatie in het geheugen. En het speelt een sleutelrol in cognitieve gezondheid op de lange termijn.

Nooit te oud om te leren (gamen)

Onderzoek aan de universiteit van Montréal toont aan dat je door te gamen cognitieve stoornissen kunt afwenden en misschien zelfs Alzheimer kunt voorkomen. In hun eerste onderzoek onder jong volwassenen kwam naar voren dat de grijze stof in de hippocampus na training toenam. Zij widen onderzoeken of dit ook het geval was bij senioren. Zij verdeelden de deelnemers – tussen de 55 en 75 jaar – in drie verschillende groepen:

  1. De game groep speelde een half jaar lang, vijf dagen per week, 30 minuten Super Mario.
  2. Groep 2 kreeg (voor de eerste keer in hun leven) pianoles.
  3. In groep 3 kreeg men geen specifieke taak.

MRI scans lieten alleen in de game groep een toename zien van grijze stof in de hippocampus en het cerebellum. Daarnaast verbeterde ook het korte-termijngeheugen in deze groep.

Dus waar wacht je op? Snel die MMORPG (massively multiplayer online role playing game) installeren en speel er met de hele familie op los!

Titelfoto door Kirill Sharkovski – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top