Goed Nieuws op Social Meda

Slim

En daarom werken zonnepanelen aanstekelijk

Wie in de buurt van zonnepanelen woont, is veel sneller geneigd om ze zelf ook te laten installeren. Dat blijkt uit Duits onderzoek. Bij de opmars van zonnepanelen blijken dus zogenoemde “peer group-effecten” te spelen. Oftewel, we willen al gauw wat de rest van de buurt ook heeft. En dat is mooi nieuws in dit geval.

Wetenschappers van het Postdam Institute for Climate Impact Research in Duitsland namen de proef op de som. Ze analyseerden gedetailleerde satellietbeelden van de Amerikaanse stad Fresno en gebruikten kunstmatige intelligentie om ook andere variabelen zoals inkomen en opleidingsniveau  te analyseren.

Afstand doorslaggevend

Daaruit blijkt dat vooral het aantal zonnepanelen die in de omgeving van een huis staan bepalend zijn voor de kans of op dat huis ook panelen worden geplaatst. “Wie een zonnepaneel ziet als hij of zij door het raam kijkt, lijkt sneller te beslissen om er zelf ook eentje te installeren”, zegt onderzoekster Leonie Wenz. “Maar je zou denken dat andere factoren belangrijker zijn, zoals inkomen, opleidingsniveau of mond-tot-mondreclame binnen je sociale netwerk. Daarom hielden we ook rekening met al die variabelen, en we waren verrast door de conclusie: geografische afstand is wel degelijk de belangrijkste factor. Hoe meer zonnepanelen er in de buurt van mijn huis te vinden zijn, hoe waarschijnlijker het is dat ik er ook een installeer.”

Kantelpunt

Het groepsdruk-effect halveert als de afstand van de zonnepanelen meer wordt dan een voetbalveld, zegt haar collega Anders Levermann van de Columbia University in New York, die ook meewerkte aan de studie. “Het ‘besmettingseffect’ is het sterkste binnen een kleine straal rond het huis en neemt exponentieel af met de afstand. Het is een bijzonder robuuste relatie die vooral opvalt in wijken met een lager gemiddeld inkomen.”

De wetenschappers verwachten dat hun onderzoek interessant is voor overheden die de opmars van zonne-energie willen stimuleren. “De resultaten tonen aan dat enkele zonnepanelen toevoegen in wijken waar ze nog niet voorkomen, een gemeenschap kan enthousiasmeren”, zegt Levermann. “Als nieuwe zonnepanelen leiden tot nog meer zonnepanelen, kan dat een soort kantelpunt genereren – een positief kantelpunt in dit geval.”

FOMO

Nou zijn wij van Goednieuws.nl niet te vergelijken met de gedegen onderzoekers van het Postdam Institute, maar het lijkt verdacht veel op FOMO. Je weet wel, Fear Of Missing Out. De angst om iets mis te lopen of een achterstand op te lopen ten opzichte van anderen. “Schat, kijk, de buurman heeft groene energie, dat wil ik ook!” Weet dus dat jij door zonnepanelen aan te schaffen meteen de hele buurt stimuleert om hetzelfde te doen. Nog een extra reden!

Bron: persbureau IPS / titelfoto: Vivint Solar – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top