Goed Nieuws op Social Meda

Slim

Eendjes voeren op z’n Thais

In Thailand zijn boeren op het pientere idee gekomen om eenden in te zetten om zijn rijstplantage vrij te houden van ongedierte. Geen pesticiden of dure landbouwmachines, maar een zooitje hongerige eendjes. Slimme boeren daar in Thailand.

Rijst

De rijstoogst is erg belangrijk in Thailand aangezien het grootste deel van de bevolking wel tweemaal per dag rijst eet. Er wordt dan ook op grote schaal rijst verbouwd, die heerlijk geurende Pandan rijst. Wil je als milieubewuste boer je rijstplantages goed onderhouden, dan is dat best een uitdaging als je geen pesticiden gebruikt. Rijst trekt bijvoorbeeld duizenden slakken aan die de planten kaalvreten. 

Escargots op Thaise wijze

Die slimme Thaise boeren weten dat eenden slakken een heuse lekkernij vinden. Ze laten daarom regelmatig enkele duizenden eenden los op de rijstvelden. De eenden waggelen op hoge snelheid naar de rijstvelden om hun buikjes rond te eten met slakken. De Thai noemen dit nu ‘ped lai thoong’ wat vrij vertaald wordt als ‘eenden die op het veld jagen’. Zie hieronder hoe dat in zijn werk gaat.

Samenwerking

De eenden mogen zich vijf maanden uitleven op de rijstvelden waarna ze terug gaan naar de boerderij om eieren te leggen. Deze samenwerking is erg voordelig voor zowel boer als eendenfokker. De eendenfokker kan zijn eendjes kosteloos laten dineren en de boer verbouwt gratis zijn rijst op ecologische wijze. 

Bijkomend voordeel

De eenden verlossen de boeren niet alleen van de slakken, hun uitwerpselen doen dienst als mest en met hun getrappel maken ze het maaien en ploegen een stuk makkelijker voor de boeren. 

Goed voorbeeld doet volgen 

Thailand is de tweede grootste rijstproducent ter wereld. Elders kijken boeren met interesse naar het inzetten van eenden op hun rijstvelden. Goed voor het milieu en het ziet er ook nog eens grappig uit. Wat een geweldig voorbeeld! 

Foto door David Gardiner – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Alweer vijf jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik meer behoefte had aan goed nieuws en leuke verhalen. Die ontdekkingsreis heeft uiteindelijk geleid tot het opzetten van deze website, met goed nieuws en leuke verhalen voor jullie allemaal.

Nog meer Slim

To Top