Goed Nieuws op Social Meda

Slim

Dorus (10) en zijn vader lobbyen voor veilige fietspaden in Lego-stad

Het mag dan om speelgoed gaan, maar Dorus en zijn vader Marcel zijn bloedserieus: in Lego-stad ontbreken fatsoenlijke fietspaden, waardoor er gevaarlijke situaties ontstaan. “Ik vind het best wel suf dat ze er niet zijn”, stelt Dorus. Ze hebben nu zelf een breder Lego-fietspad ontworpen en hopen dat het Deense bedrijf hun idee overneemt, zodat kinderen spelenderwijs kennismaken met verkeersveiligheid.

Klein smal fietspaadje

De 10-jarige Dorus Steeman uit Castricum heeft als voorbeeld zelf maar een stukje fietspad gebouwd. “Maar dat kost hem veel te veel blokjes”, legt zijn vader Marcel Steeman uit. “Op de oude grijze grondplaten staan ze niet getekend, de nieuwe hebben een heel klein smal fietspaadje, waar geen Lego-fiets op past.” 

Een fietsongeluk is dus zó gebeurd, laat Dorus zien. “Het is niet leuk als je poppetje per ongeluk een ander poppetje aanrijdt”, licht Dorus toe. “Daarom moeten er bredere paden komen, want anders is het gevaarlijk.”

In deze reportage laat Dorus zien hoe het mis kan gaan in Lego-Stad. Ook komt Alex van der Leest van de Castricumse Fietserbond aan het woord, met blauw oog door een valpartij.

Lego-ideas

Marcel heeft daarom op de computer een eigen ontwerp gemaakt. “Ik dacht, ik ga die nieuwe grondplaten ombouwen tot fietspaden, en deel dat op Lego-ideas om te kijken of er animo voor is.” Op die ideeën-website kan je stemmen op de wensen die er zijn voor nieuwe setjes.

Bij 10.000 stemmen gaat de fabrikant serieus kijken naar de mogelijkheden om het in productie te nemen. Inmiddels heeft het duo ruim de helft van die stemmen binnen. Eentje daarvan komt in ieder geval van de lokale Fietsersbond.

Spelend leren

“Het is een geweldig idee”, vindt Alex van der Leest van Fietsersbond Castricum. “Al spelend leren de kinderen dat fietsers een serieuze plek in het verkeer verdienen. Zonder een goede infrastructuur wordt de auto veel te dominant.”

En dat is precies de zorg van de Steemannen. “Ooit waren er in Lego wel fietspaadjes, maar net als in de echte wereld zijn de auto’s steeds groter en belangrijker geworden.”

Het ontwerp van het fietspad – beeld NH Nieuws

Titelfoto: Dorus en Marcel Steeman – door NH Nieuws / Anne Klijnstra

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top