Goed Nieuws op Social Meda

Slim

De hondenbaan die levens kan redden

Honden zijn geweldige dieren, maar dat wisten we natuurlijk al. Van trouwe viervoeter tot het helpen van blinden en slechtzienden, tot het opsporen van drugs en criminelen. Binnenkort kunnen ze hopelijk ook de eerste tekenen van COVID-19 ruiken bij mensen. Dat zou goed nieuws zijn.

Muffe lucht

Honden worden nu ook al in de medische wereld ingezet. Zo zijn er al honden die bepaalde vormen van kanker kunnen opsporen met hun neus. Momenteel wordt onderzocht of honden ook in staat zijn om tekenen van COVID-19 te ruiken bij mensen.

Het is al een tijdje bekend dat bepaalde ziektes een unieke geur hebben. Gele koorts ruikt bijvoorbeeld een beetje naar rauw vlees. Tuberculose schijn naar oud bier en karton te ruiken. Niet te verwarren met je partner die een avondje heeft doorgezakt. Honden zijn in staat deze geuren op te sporen.

Het neusje van de hond

Honden hebben een reukzin die naar schatting 10.000 keer beter is dan die van mensen. Het is voor hen dan ook een makkie om bepaalde ziektes op te sporen. Mits de betreffende ziekte een geur heeft. In Engeland wordt een klein groepje honden opgeleid om COVID-19 te kunnen ruiken. Door honden in te zetten op luchthavens kan het aantal mensen dat in quarantaine moet worden teruggebracht.

Asher’s laatste kans

Momenteel worden 6 honden opgeleid om COVID-19 op te sporen. Cocker Spaniels, Labradors en zelfs een Labradoodle die Digby heet. Asher, een Cocker Spaniel, is de oudste hond van het gezelschap. 

Het was Asher’s laatste kans om indruk te maken op de trainers. Asher is namelijk nogal een ondeugende hond die regelmatig probeerde te ontsnappen. Het was zijn laatste kans voor hij weer naar het asiel zou worden gebracht. Deze kans greep hij met alle vier zijn poten aan. Nu is Asher een uitstekende leerling en zelfs beste van zijn klasje! 

Hoe worden honden opgeleid? 

Het opleiden van honden tot medische hulphond is een lang proces. Allereerst moeten ze leren een geur te herkennen van een object dat zij leuk vinden – denk aan een tennisbal. Daarna wordt dit afgebouwd tot ze een restgeur kunnen waarnemen en aanduiden. Op die manier kunnen de honden bijvoorbeeld de plek aangeven waar een tennisbal slechts 30 seconden lang gelegen heeft. 

Honden trainen met Covid-19 

Om COVID-19 op te sporen worden minuscule medische staaltjes – zowel positief als negatief – aan de honden voorgeschoteld. Indien de ziekte een geur heeft kunnen de honden deze onderscheiden. Nou maar hopen dat de honden de ziekte kunnen ruiken. Vervolgens zal er uitgebreid worden getest of hun neuzen het bij het juiste eind hadden. Bij de landing worden verwelkomd door een Labradoodle lijkt ons in elk geval geen straf.

Foto: unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top