Goed Nieuws op Social Meda
Dagdromen (Pietro Tebaldi)

Slim

Dagdromers zijn slimmer

De Nationale Onderwijsweek is dit jaar uitgesteld, maar op deze Internationale Dag van de Leraar toch nog een béétje goed nieuws voor onderwijzers. Want ben jij als leerkracht die dagdromende leerlingen meer dan zat? Troost jezelf: dagdromen is mogelijk een teken van intelligentie en creativiteit.

Internationale Dag van de Leraar

Vandaag, 5 oktober, is de Internationale Dag van de Leraar/ Leerkracht. Op deze dag wordt wereldwijd stilgestaan bij het belang van onderwijs. Het is een dag die samenvalt met de Nationale Onderwijsweek. Een week waarin veel positieve aandacht wordt besteed aan onderwijs, waardering wordt getoond voor leerkrachten en onderwijsprijzen worden uitgereikt.

Maar helaas, vanwege het coronavirus is besloten dit alles met een jaar uit te stellen. Geen viering. En het is al zo zwaar. Iedereen werkt thuis maar jij, lieve leerkracht, moet je toch tussen allemaal snotterende kinderen begeven. En tussen die kinderen zitten er altijd wel een paar afwezig naar buiten te turen. Alsof je helemaal niet bestaat! “Wat doe ik hier eigenlijk nog?!” zul je je soms vertwijfeld afvragen.

Adem in, adem uit. Want wat betreft die apathische kinderen: schijn kan bedriegen. Dat dromerige jongetje of meisje, is mogelijk een groot intellectueel.

Foto door David Matos – Unsplash

Dagdromen is zo slecht nog niet

Dat is althans wat onderzoekers van het Georgia Institute of Technology suggereren. Zij onderzochten de functionele connectiviteit van het brein in ruststand. Vervolgens vergeleken zij deze data met andere tests en vragenlijsten die de proefpersonen hadden ingevuld.

Zo werd er onder andere gekeken naar de intellectuele en creatieve capaciteiten, maar óók werd er gevraagd hoe vaak hun gedachten afdwaalden in het dagelijks leven. Hieruit kwam naar voren dat mensen die vaker dagdroomden hoger scoorden op de test die intellectuele en creatieve vaardigheden meten én op de MRI-scan een efficiënter werkend brein hadden.

“People with efficient brains may have too much brain capacity to stop their minds from wandering,”

Eric Schumacher

Met andere woorden: een efficiënt brein heeft meer denkcapaciteit en daardoor kan het terwijl het gemakkelijke taken uitvoert een beetje dagdromen.

Dus bedenk de volgende keer als je een puber lethargisch in zijn of haar schoolbank ziet hangen, dat het zeker geen verloren zaak is.

En dwalen jouw gedachten zélf wel eens af tijdens een gesprek? Zit je wel eens te dromen achter je computer, of mijmer je er driftig op los tijdens vergaderingen? No worries. Dream on baby!

Titelfoto door Pietro Tebaldi – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Slim

To Top