Goed Nieuws op Social Meda

Slim

A selfie a day keeps the doctor away

Een computeralgoritme dat aan je gezicht kan zien of je een hartziekte hebt. Dat opent allerlei nieuwe perspectieven voor de preventie van hartziekten. Lees snel verder hoe dat werkt.

Altijd weer die algoritmes

Het blijkt mogelijk te zijn om van iemands gezicht af te lezen of je hart klopt zoals het moet. Een zogenaamd ​​deep learning-computeralgoritme is slim genoeg om die analyse te doen. Slechts vier foto’s van je gezicht zijn nodig voor die analyse.

De Chinese onderzoekers, die hun studie in het European Heart Journal hebben gepubliceerd, zeggen dat dit een goedkope en eenvoudige manier is om hartaandoeningen op te sporen. Alles wat je moet doen is een paar selfies naar de dokter sturen.

Ooghoeken en hoornvlies

Het is bekend dat bepaalde gelaatstrekken in verband kunnen worden gebracht met een verhoogd risico op hartaandoeningen. Dan kun je denken aan dunner wordend of grijs haar, rimpels, een oorlelplooi, gele bultjes in de ooghoeken en vertroebeling van het hoornvlies. 

Wees gerust beste hypochonder, deze uiterlijke kenmerken worden getest bij mensen met een hoog risico op hart- en vaatziekten. Niet iedereen met dun haar of een rimpel is automatisch hartpatiënt. Oef, dat scheelt.

Vier gezichtsfoto’s

Van juli 2017 tot maart 2019 heeft het team 5796 patiënten uit acht Chinese ziekenhuizen onderzocht. Ze kregen de klassieke onderzoeken voor hartpatiënten én er werden steeds vier gezichtsfoto’s gemaakt, één frontaal, twee in profiel en een op de bovenkant van het hoofd.

Radiologen bekeken de angiogrammen van de patiënten en beoordeelden de hartaandoening op basis van de vernauwing van de bloedvaten. Deze informatie werd gebruikt om het deep learning-algoritme te creëren en trainen.

De onderzoekers testten het algoritme vervolgens op de foto’s van ruim 1000 andere patiënten uit negen ziekenhuizen. Het algoritme bleek de bestaande methoden voor het voorspellen van het risico op hart- en vaatziekten te overtreffen. En dat op basis van een paar foto’s. Indrukwekkend!

Testen, testen en nog eens testen

Het algoritme moet nog verder worden ontwikkeld. Zo zal het worden getest bij grotere groepen mensen met verschillende etnische achtergronden. Als dit achter de rug is, kan de tool worden gebruikt voor screenings bij de hele bevolking of bij risicogroepen.

“Ons uiteindelijke doel is om een ​​zelf-rapporterende applicatie te ontwikkelen voor groepen met een hoog risico om het risico op hart- en vaatziekten te beoordelen voordat ze een kliniek bezoeken”, zegt Zhe Zheng, die het onderzoek leidde en onderdirecteur is van het Nationaal Centrum voor Cardiovasculaire ziekten van het Fuwai-ziekenhuis in Peking.

Foto door Jesse Orrico – Unsplash

Bron: persbureau IPS

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Alweer vijf jaar geleden kwam ik tot de conclusie dat ik meer behoefte had aan goed nieuws en leuke verhalen. Die ontdekkingsreis heeft uiteindelijk geleid tot het opzetten van deze website, met goed nieuws en leuke verhalen voor jullie allemaal.

Nog meer Slim

To Top