Goed Nieuws op Social Meda

Foto

Nederland op zijn mooist

Ik laat je zien dat je niet naar het buitenland hoeft om te genieten van de natuur. Wekelijks ga ik op zoek naar mooie plaatjes in de Nederlandse natuur. In ons dichtbevolkte landje is het soms een kunst om de schoonheid om ons heen te ontdekken. Voortaan deel ik de prachtige resultaten van mijn ontdekkingstocht met jullie. 

De wijngaardslak

Net als de meeste andere weekdieren is de wijngaardslak hermafrodiet. Ze zijn dus zowel mannetje als vrouwtje. Dit is vooral handig omdat het met een gemiddelde snelheid van 4,8 meter per uur nog wel eens even kan duren voordat twee slakken elkaar tegenkomen. Zo ook in de duinen van IJmuiden. Wanneer je hier op een regenachtige dag of mistige ochtend rondloopt dan kom je ze zeker tegen.

De één vindt ze geweldig en de meeste tuinliefhebbers hebben er moeite mee omdat ze zichzelf in de (moes)tuin tegoed doen aan malse plantjes. Wat niet veel mensen weten is dat de wijngaardslak in Nederland beschermd is. Hoewel de wijngaardslak officieel op de Nederlandse rode lijst staat vermeld, worden er toch escargots in de winkel te koop aangeboden. Dit is een donkerbruine variant, afkomstig uit Roemenië en Bulgarije, speciaal voor de Nederlandse en Franse markt gekweekt. 

Slakken gaan al een tijd mee. Ze kwamen tijdens het tijdperk Cambrium al op aarde voor. Zo’n 542 miljoen jaar geleden. Toen bestonden wij nog niet eens. De slakken overleven bijna alles en passen zich goed aan. Zo hebben sommige slakken geen nieren, sommige hebben er één, bij sommige zitten de organen rechts en bij anderen weer links. Kortom, deze weekdieren doen alles om te overleven. Wil je meer weten over deze prachtige beesten kijk dan hier.


Meer over Robert

Robert is 52 jaar oud, gehuwd en heeft een zoon van 19 en een dochter van 23. Beide creatief. Hij is werkzaam op een VMBO school als leerling coördinator. Hij woont in IJmuiden vlakbij de Kennemerduinen en het strand van IJmuiden. Wil je meer natuurfoto’s zien, kijk dan op zijn Instagram account @green.pixs.

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Foto

To Top