Goed Nieuws op Social Meda

Leef

Vrouwen jaagden ook tijdens prehistorie (met een speer)

Mannen jagen, en vrouwen scharrelen rondom het huis? Die mythe mag de prullenbak in. Een nieuwe archeologische vondst onthult dat vrouwen in de steentijd ook jaagden op groot wild.

Spectaculaire vondst

Onderzoekers wisten niet wat ze zagen toen ze op de hoogvlaktes van Peru een 9000 jaar oud graf ontdekten. De botten van een jonge vrouw werden omringd met onder andere stenen pijlpunten, hakselaars en een mes. Precies de voorwerpen om een groot wild dier mee te doden en villen. Het zet de positie van vrouwen in de prehistorie in een totaal ander licht.

Geen uitzondering

Deze vrouwelijke jager is geen uitzondering op de regel. In de omliggende omgeving vonden de archeologen 429 andere skeletten uit de prehistorie, van wie er 27 met wapens waren begraven. En in 11 van die 27 jagersgraven lagen vrouwen.

Een getekende impressie van de vrouwelijke jager uit het Andesgebergte.
Beeld: Matthew Verdolivo

Vroeger brachten moeders hun kinderen niet per se zelf op, zoals we nu wel doen. Het late pleistoceen gaf vrouwen daarmee meer vrije tijd om er met een speer op uit te trekken. Het jagen in de prehistorie gebeurde in grote groepen, en vrouwen deden gewoon mee, schrijven de onderzoekers op 4 november naar aanleiding van hun baanbrekende vondst.

Seksistische taakverdeling

Onze verre voorouders waren dus veel gelijkwaardiger dan voorheen altijd is aangenomen. Conclusie van de onderzoekers? Het is niet juist om een ongelijke seksistische taakverdeling als ‘natuurlijk’ te bestempelen. Het is dus hoog tijd om de prehistorische vrouwelijke jager haar verdiende plek in de geschiedenisboeken te geven!

Bron: CNN/ ScienceAdvances Titelfoto: Vidar Nordli Mathisen – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nog meer Leef

To Top