Goed Nieuws op Social Meda

Leef

Voordelen van thuiswerken: meer nachtrust en betere werk-privébalans

Nu een groot deel van Nederland thuiswerkt in plaats van op kantoor, ervaren veel mensen de voor- en nadelen ervan. Zo ervaren thuiswerkers een betere nachtrust. Om maar een voordeel te noemen!

Slaaptekort, want ik slaap te kort

Volgens het CBS kampte in 2018 ongeveer 20% van de Nederlanders met slaapproblemen. Dat is fors. Gelukkig ontdekte de slaapgeneeskundige Olivier Mairesse dat thuiswerken een positieve invloed heeft op je nachtrust. Het heeft een rechtstreeks effect op de hoeveelheid slaap en thuiswerkers ervaren een betere werk-privébalans.

Genoeg slapen? Volg je biologische klok

Olivier Mairesse gaf leiding aan een internationaal onderzoek, wat tussen begin april en eind mei werd uitgevoerd onder 7.000 personen. Hieruit bleek dat thuiswerkers beter slapen, doordat ze hun biologische klok goed kunnen volgen. Nu ze niet op kantoor hoeven zijn, kunnen ze iets langer blijven liggen, waardoor het lichaam net dat extra beetje slaap krijgt. En we weten allemaal dat een goede nachtrust weer een positief effect heeft op je productiviteit.

Powernap

Een ander voordeel van thuiswerken is de onvolprezen powernap. Je kent het wel; je mailbox staat op exploderen, net iets te zwaar geluncht en überhaupt de gedachte aan werk maakt je aan het knikkebollen. Tijd voor een dutje! Dankzij het thuiswerken staat ineens je eigen bed tot je beschikking. Of de bank, of natuurlijk je favoriete tuinstoel.

De ideale powernap duurt 10 tot 20 minuten. Zet altijd je wekker wanneer je een dutje gaat doen. En de belangrijkste tip: NOOIT snoozen! Pak je moment.

Leonardo Da Vinci

Naar verluidt was Leonardo Da Vinci groot fan van de powernap. Leonardo wie? De schilder van de Mona Lisa, om maar iets te noemen. Hij deed elke 4 uur een powernap van zo’n 20 minuten en sloeg vervolgens de nachten over. Kwastje hier, kloddertje daar en tukken maar. Dan win je dus ook nog eens enorm veel tijd. Zes keer een dutje van 20 minuten is slechts 2 uur slaap in plaats van de gemiddelde 7,5 uur slaap per nacht.

Nog meer voordelen van thuiswerken

Het onderzoek benoemde nog een aantal voordelen van thuiswerken. Respondenten ervaarden een betere werk-privébalans en minder stress wat betreft corona. Daarbij hadden de personen minder last van ‘pendelstress’, doordat ze niet meer van en naar kantoor reizen. Onze eigen deskundige had hier eerder al zijn licht op laten schijnen. De voordelen zijn schier eindeloos.

Foto van Mona Lisa door Eric Terrade – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Leef

To Top