Goed Nieuws op Social Meda

Leef

Van dit vet in je lijf wil je juist heel veel hebben

Vet. Daar willen we het liefst zo snel mogelijk vanaf. Dus storten we ons op crash diëten, slepen we onszelf naar sportscholen en stappentellen we er straf op los. Maar niet al het vet in je lichaam is ongezond. Bruin vet – hoe vies het ook mag klinken – is juist heel erg goed voor je gezondheid. En dat is nu voor het eerst onomstotelijk aangetoond. Natuurlijk geven wij ook een aantal tips om bruin vet in je lichaam te kweken.

Wit versus bruin vet

Ons lichaam bevat wit en bruin vet. Wit vet is ongezond. Daar hebben we te veel van als we te zwaar zijn, wat op zijn beurt de kans op hart- en vaatziektes vergroot. Maar bruin vet (op scans kleurt het donker, vandaar de naam) is juist gezond. Het zet energie om in warmte en verbrandt daarmee calorieën. Op die manier voorkomt het dat suikers en vetten worden omgezet in wit vet. Als extra bonus verbrandt bruin vet het overtollige vet dat ons lichaam al heeft opgeslagen, zo valt op de site van de Hartstichting te lezen.
 
Lang dacht men dat alleen baby’s bruin vet hadden en dat het in de loop van ons leven verdween. Pas sinds 2009 weten wetenschappers dat het ook bij sommige volwassenen kan worden aangetroffen. Vanaf dat moment hebben onderzoekers zich verdiept in het bestuderen van deze ongrijpbare vetcellen.

Ongrijpbaar, omdat grootschalige studies van bruin vetweefsel praktisch onmogelijk zijn. Dit omdat het weefsel alleen te zien is op PET-scans. Deze scans zijn duur, maar nog belangrijker: ze gebruiken straling. Daar wil je gezonde mensen niet zomaar aan blootstellen. Hierdoor is het lang onduidelijk geweest of mensen met bruin vetweefsel inderdaad een betere gezondheid hebben. Tot anderhalve week geleden.

Foto door Austin Distel – Unsplash

Niet eerder aangetoond

Zo bedacht arts en wetenschapper Becher een alternatief. Aan de overkant van zijn laboratorium bezoeken jaarlijks duizenden mensen het ‘Memorial Sloan Kettering Cancer Center’. Zij ondergaan daar PET-scans om te onderzoeken of zij kanker hebben. Door een samenwerking kregen de onderzoekers van Rockefeller University de data van maar liefst 52.000 mensen tot hun beschikking.

Op 4 januari publiceerden zij hun bevindingen in Nature Medicine: bruin vet beschermt inderdaad tegen tal van chronische ziektes. Zo hadden mensen met bruin vetweefsel een sterk verminderde kans op diabetes type 2 en ook hadden zij minder slecht cholesterol. Daarnaast vertoonden zij een lager risico op hypertensie, hartfalen en coronaire hartziekten. Verbanden die niet eerder zijn aangetoond.

Verrassend was ook dat de aanwezigheid van bruin vetweefsel de negatieve gezondheidseffecten van obesitas kan afzwakken: bruin vetweefsel verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, ook als je overgewicht hebt. Het beschermt je dus tegen de schadelijke effecten van wit vet.

Foto door Mara Ket – Unsplash

Hoe krijg je dat bruine vet?

Leuk allemaal deze resultaten, maar hoe kweek je nou bruin vet? Onderzoek toont aan dat het nemen van een koude douche niet alleen de stofwisseling verhoogt, maar ook de vorming van bruine vetcellen stimuleert. Brrrr… moet je daar niet aan denken? Kennelijk helpt het ook als je de verwarming lager zet. Door je lichaam bloot te stellen aan koude temperaturen, stimuleer je het bruine vetcellen aan te maken. “Slechts” twee uur per dag rond de 17 á 19 graden zou al voldoende zijn.

Is ook dit je te gortig, neem dan een kop koffie (met cafeïne). Cafeïne stimuleert kennelijk ook bruin vetweefsel. Of eet meer appels, mét schil. Ursolzuur – een stof die in hoge concentraties voorkomt in appelschillen – verhoogt bruin vet. Hier een lekker recept met appel of probeer deze ijskoffie. Twee vliegen in 1 klap: cafeïne én koud. Of eigenlijk drie vliegen, want lekker dat het is!

Bron: Rockefeller University

Titelfoto door Mara Ket – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Leef

To Top