Goed Nieuws op Social Meda

Leef

3 exotische manieren om geluk te vinden

Als er één ding is waar verschillende culturen en tradities samenkomen en elkaar ontmoeten, dan is het wel het streven naar geluk. Geluk is voor iedereen persoonlijk en kan op meerdere manieren ervaren worden. Het enige criterium voor geluk is immers dat je er gelukkig van wordt. Vandaag nemen we verschillende definities van geluk in een drietal landen onder de loep.

Ikigai

Ikigai is een Japans concept dat het beste vertaald kan worden als “een reden van bestaan”. Die reden van bestaan is datgene waarvoor jij ‘s ochtends vroeg je bed uit springt en wat jou motiveert en inspireert om te leven. In ikigai komen je passies, talenten, doelen en roeping samen.

Klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar dat is het niet: volgens de Japanse traditie heeft iedereen één of zelfs meerdere ikigai. Hoe vind je die dan? Hier alvast een paar tips:  

  1. Ontdek je passie
  2. Zeg vaker “ja” tegen het onbekende
  3. Doe dingen met je volledige aandacht in plaats van op de automatische piloot
  4. Niet vergeten te lachen
  5. Besteed meer tijd aan de dingen die jou gelukkig maken

Voor wie zich nu gemotiveerd voelt op zoek te gaan naar zijn eigen ikigai: goed bezig! Volgens dit boek over ikigai worden we namelijk van het vinden van onze ikigai niet alleen gelukkiger, maar ook ouder. Zo leven we met z’n allen nog lang en gelukkig.

Foto: unsplash

Hygge

Hygge is de trots van de Denen en wordt door hen beschouwd als één van de belangrijkste uitdrukkingen van nationale identiteit. Hygge is onvertaalbaar, menen de Denen. Oké, dat mag dan wel zo zijn, maar toch komt ons oer-Hollands “gezellig” dicht in de buurt. Net als ons vertrouwde “gezellig” kan hygge veel betekenissen hebben en op veel dingen slaan, maar in de kern komt hygge neer op comfort, warmte en saamhorigheid.

Hygge is ook een vorm van mentaliteit. Focus je op de dingen die er echt toe doen: op quality time met vrienden en familie. Focus je op simpel: gerechten hoeven niet altijd uitgebreid en complex te zijn om lekker te zijn.

Door de combinatie eenvoudig maar gezellig is hygge inmiddels zelfs een heuse designterm: er zijn talloze handleidingen om je interieur hygge te maken. Wil jij meer hygge in je leven en in je woonkamer? De Deense geluksonderzoeker Meik Wiking schreef er een boek over. Maar ook zonder boek is het ons duidelijk: hygge is hartstikke gezellig, en gezelligheid kun je nooit teveel hebben.

Foto: unsplash

Pura Vida

Wie naar Costa Rica gaat, maakt vroeg of laat (maar waarschijnlijk vroeg) vanzelf kennis met de term pura vida. Letterlijk vertaald uit het Spaans betekent pura vida “puur leven”, maar dat is niet per se wat ermee wordt bedoeld.

Pura vida is een uitdrukking, een levensmotto en een lijfspreuk ineen. Pura vida valt misschien het beste te omschrijven als een kruising tussen “geniet” en “geen zorgen”. Pura vida is een levensstijl die draait om op en top genieten van het moment, en daar helemaal in opgaan zonder op de tijd letten.

Pura vida is een soort breed inzetbaar carpe diem, en breed inzetbaar is pura vida zeker: een mooi landschap is pura vida, net als een lekkere maaltijd, mooie muziek, een goed gesprek en een prettige sfeer. Aan mogelijke context geen gebrek. En laat dat nou precies de essentie van pura vida zijn: gebaande paden achterwege laten en grenzeloos genieten. 

Geluk in het kort

Hopelijk helpen bovenstaande geluksconcepten je om nog meer geluk te vinden en te koesteren in je dagelijks leven. Moeite om al die exotische geluksadviezen te onthouden? Geen nood, hier een korte samenvatting van dit artikel om je uit de brand helpen: vind je ikigai, haal die hygge in huis en leef je beste pura vida!

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Leef

To Top