Goed Nieuws op Social Meda

Lach

Vloeken helpt. Are you frakking kidding me?!

Mindfulness, yoga en meditatie. We proberen ‘zen’ te blijven in deze gekke tijden. Maar, een potje vloeken op zijn tijd blijkt ook heel therapeutisch te werken.

Buiten de lijntjes kleuren

We zitten inmiddels alweer in maand 9 van de pandemie en slaan ons daar kranig doorheen. Met online borrels en thuis work-outs. We hebben onze kleding op kleur gesorteerd, klusprojecten opgepakt en meditatie- en ontspanningsapps gretig gedownload. We daten online en lezen tips over hoe we dat spannend kunnen houden. Bekwamen ons in homeschooling (klik hier voor praktische tips) en proberen positief te blijven door goed nieuws tot ons te nemen (blijf dat vooral ook doen!).

Maar de spanningen en frustraties lopen logischerwijs ook wel een beetje op. Mindfulness, yoga en meditatie bieden niet altijd soelaas. We zoeken een uitlaatklep. We willen even buiten de lijntjes kleuren. Iets doen wat niet toegelaten is of “hoe het heurt”.

En misschien is daar wel een oplossing voor zónder dat je met 70 man in een vakantiehuisje voor acht personen gaat lopen feesten. Je hoeft niet per se de regels te overtreden (en daarmee de gezondheid van jezelf en anderen in gevaar te brengen). Je kunt ook gewoon een ouderwets potje vloeken. Al zal een bepaalde bond het hier waarschijnlijk hartgrondig mee oneens zijn.

Aap die schreeuwt of vloekt of gaapt
Foto door Lewis Roberts- Unsplash

Vloeken werkt verlichtend

Toch toont onderzoek al jaren aan dat vloeken heilzaam is. Niet alleen bij het verlichten van fysieke pijn. Schelden helpt ook als je je afgewezen of buitengesloten voelt. Recent onderzoek maakt duidelijk waarom dat zo is. Maar eerst even terug naar dat onderzoek dat aantoont dat vloeken helpt.

Psycholoog Richard Stephens verbonden aan de Keele University in Staffordshire, Engeland – en auteur van het boek met de uitnodigende titel “Black Sheep: The Hidden Benefits of Being Bad” – kreeg 67 van zijn studenten zo ver om hun handen in ijswater te steken zolang ze dat konden verdragen. En dat niet één keer, maar twee keer: één keer vloekend en één keer niet.

Wat bleek? Als je vloekt, kun je de pijn twee keer zo lang verdragen. En niet alleen dat. Als je vloekt, gaat je hartslag omhoog en vermindert de perceptie van pijn. Met andere woorden: vloeken verlicht pijn.

Ships’ volstaat niet

En ook mentale pijn kun je verlichten door te vloeken, bleek uit vervolgonderzoek. Zo liet Stephens mensen schrijven over een autobiografische ervaring van uitsluiting. Daarna herhaalden de proefpersonen gedurende 2 minuten een scheldwoord, of een neutraal woord. En wederom bleek dat vloeken de pijn aanzienlijk verzachtte.

Dus of het nou een snee in je vinger tijdens het voorbereiden van het eten betreft, onenigheid met je geliefde of een borrel van vrienden waar je niet voor uitgenodigd blijkt (tja, dat mag tegenwoordig nog maar met zijn drieën hè…), een vurige verwensing lucht op.

En niks geen ‘ships’. Dat volstaat niet. Zo blijkt uit zijn meest recente onderzoek dat het gaat om de emotie die het oproept. Zo zou je kunnen denken dat het herhalen van een woord voor afleiding zorgt en je daardoor minder bezig bent met de pijn. Maar als je mensen bijvoorbeeld “fouch” laat zeggen in plaats van dat andere welbekende 4-letter woord dat met een ‘f’ begint, heeft dat geen effect op de tolerantie en beleving van pijn.

Vloeken helpt, omdat het iets is dat eigenlijk niet mag. Dus helaas mensen van de bond tegen het vloeken en de makers van Battlestar Galactica (te zien op Amazon Prime Video en best een aanrader als je een beetje een sci-fi fan bent) “Frak me!” doet het ‘m niet. Kortom, vloek jezelf naar hartelust de pandemie door.

Titelfoto door Photoholgic – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Lach

To Top