Goed Nieuws op Social Meda

Lach

Van ruilen komt geen huilen!

Geen kettingbrief, maar een ketting kledingruil. Tassen vol met tweedehands kleding gaan rond binnen de ‘ketting’. Je haalt er uit wat je wil hebben en stopt er in waar je op uitgekeken bent. Het is fantastisch. Iedere keer als zo’n tas bij mij thuis wordt gebracht, voel ik mij net zo gelukkig als wanneer ik chocola eet.

Het concept van de ketting kledingruil is in coronatijd bedacht door de Amsterdamse Nichon Glerum, uit liefde voor kleding, om iets te doen aan de textiel-afvalberg én om nieuwe sociale contacten in de buurt te krijgen. Nichon’s idee is inmiddels overgenomen door heel veel andere initiatiefnemers in Nederland. Landelijk zijn er nu zo’n 170 kettingen met ruim 5.000 deelnemers en onlangs is er zelfs een ketting op Ibiza gestart!

Foto: Hannah Morgan – Unsplash

Haarlem

In Haarlem hebben Lisan Oostdam en Johanna Hoogendam de ketting kledingruil opgezet. Zij waren beiden al bewust bezig met kleding. Johanna heeft eerder kledingruil-evenementen georganiseerd en Lisan kocht haar kleding al voornamelijk tweedehands. ‘De ketting maakt kleding ruilen zelfs in deze tijd mogelijk!’, vertelt Lisan enthousiast. ‘Daarnaast is het een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen en de sociale verbinding in de buurt te versterken’.

In Haarlem is het fenomeen een groot succes. De eerste ketting met 70 kleding-ruilers is nu ‘vol’. Binnen deze ketting gaan 12 (!) kledingtassen rond. De tweede ketting telt 50 ruilers en de derde ketting 30. En de aanmeldingen blijven binnenstromen. Er staan op dit moment zo’n 70 vrouwen op de wachtlijst. Binnenkort wordt in Haarlem daarom een vierde ketting opgestart. Inmiddels is er ook een mannenkleding-ketting, die wat betreft Lisan ‘nog wel wat mag groeien‘.

Foto: Charles Etoroma – Unsplash

Verrassing

Met Lisan en Johanna ben ik van mening dat het verrassingsaspect het allerleukste aan de ketting kledingruil is. Om de paar weken komt degene voor jou in de ketting een tas vol met kleding brengen, waarvan je nog geen idee hebt wat er in zal zitten. Daarnaast is het fantastisch om te zien dat een ander heel blij kan worden van de kleding waar je zelf een beetje op was uitgekeken.

Regelmatig worden er foto’s in de groepsapp of op de Facebookpagina gepost van kleding-ruilers die blij zijn met een nieuwe aanwinst. ‘Kleding krijgt op deze manier écht een tweede leven’. De ketting kledingruil maakt het ook makkelijker om bepaalde kledingstukken of stijlen even uit te proberen om te kijken of het bij je past. Bevalt een item je toch niet, dan stop je het gewoon weer terug in de volgende tas. Bevalt het je wel, verrijkt het je kledingkast en je leven! Het ruilen zorgt voor plezier en bewustzijn en maakt je minder materialistisch. ‘Ik ‘gun’ items steeds makkelijker aan de ketting, omdat ze anders toch maar stof liggen te happen in mijn kast’, vertelt Lisan. ‘En ik weet dat ik er weer andere leuke dingen voor terug kan kiezen!

Deelnemen aan een ketting kledingruil of er zelf een starten in jouw buurt? Kijk op www.kettingkledingruil.nl.

Titelfoto: Becca McHaffie – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Lach

To Top