Goed Nieuws op Social Meda

Lach

Haaien zijn net mensen

Haaien worden altijd afgeschilderd als agressieve en asociale beesten, maar niets is minder waar. Sommige haaiensoorten zijn hartstikke sociaal en leven in groepen, zo blijkt uit recent onderzoek. Zoals de grijze rifhaai.

Kliekjes

Grijze rifhaaien leven in groepen en scholen dus letterlijk samen. Individuen van verschillende groepen hebben geen tot weinig contact met elkaar: ze prefereren leden van hun eigen kliekje. Ze chillen met gemak jarenlang op dezelfde plek samen met hun matties. Net als wij dus. 

Foto: unsplash

Zakelijke connecties

Maar er zit een addertje onder het zeegras: volgens onderzoeker Yannis Papastamatiou, een expert op het gebied van haaien, is vriendschap niet echt de juiste term. “Het is waar dat haaien een voorkeur hebben voor bepaalde individuen, maar het vriendschap noemen gaat te ver. Er is zover wij weten namelijk geen sprake van een emotionele band. Het zijn eerder “zakelijke connecties”,” aldus Yannis Papastamatiou. 

Foto: unsplash

Groepsprojecten

De haaien jagen samen met elkaar omdat dit hun kans op succes vergroot. Er is geen sprake van een gestructureerde samenwerking, zoals bij dolfijnen, maar door tijdens het jagen bij elkaar in de buurt te blijven profiteert uiteindelijk de groep als geheel. 

Pestgedrag

Net als mensen kunnen haaien onder elkaar best vinnig zijn. Zo werken grijze rifhaaien bijvoorbeeld samen om grotere roofdieren weg te pesten uit hun territorium. Ook hieruit blijkt dat de haaien er baat bij hebben in groepen te leven.

Foto: unsplash

Vreemde eend

Met hun sociale gedrag is de grijze rifhaai wel de vreemde eend in de bijt onder onze gevinde vrienden. Veruit de meeste soorten leiden een solitair bestaan, zoals de introverte hamerhaai. De grijze rifhaai is vergeleken met andere haaien dus hartstikke uniek! Rare jongens, die grijze rifhaaien. 

Foto: unsplash

Net mensen

Kortom, uiteindelijk we verschillen we niet zoveel van elkaar. Net als mensen hebben haaien een bruisend sociaal leven met vrienden, collega’s en clubjes. Bovendien hebben zij net als wij te maken met pestkoppen en groepsprojecten. Dat schept een band. Grijze rifhaaien… Het zijn net mensen.  

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Lach

To Top