Goed Nieuws op Social Meda
Het sauteur d’Alfort konijn

Lach

Dit konijn loopt als een acrobaat op zijn voorpoten

En nu is duidelijk waarom dat zo is.

Hoe toepasselijk om op 2e Paasdag een artikel te wijden aan een konijn. Maar dan wel aan een heel speciale konijnensoort: de sauteur d’Alfort. Ook wel bekend als het Alfort springkonijn. Al springt dit konijn juist niet. Maar hij houdt er wel een vrij merkwaardig loopje op na. Zo loopt hij namelijk op zijn voorpoten, vergelijkbaar met een acrobaat die een handstand maakt. Nu is duidelijk waarom hij zo loopt.

Het circus konijn

Konijnen, hazen, kangoeroes en sommige knaagdierensoorten bewegen zich voort door te springen. Maar deze manier van bewegen is op moleculair en genetisch niveau nooit zo goed begrepen. In een recente studie onderzochten onderzoekers de aan springen gerelateerde genen en zij richtten zich daarbij op een zeldzaam konijnenras: de sauteur d’Alfort.

In plaats van te springen of ‘hopsen’, tilt dit konijn namelijk zijn achterpoten op om vervolgens zijn weg te vervolgen op zijn voorpoten. Een beschrijving voldoet niet, dus bekijk zeker de onderstaande video:

Het merkwaardige loopje van het sauteur d’Alfort konijn. Credit: Carneiro M et al., 2021, PLOS Genetics

Ministry of Silly Walks

De onderzoeker Leif Andersson uit Zweden was gefascineerd door deze ‘silly walk’. Daarom fokte hij met collega’s van de Universiteit van Porto in Portugal dit specifieke konijnensoort met een ander konijnenras. Op die manier konden zij de nakomelingen onderzoeken en wisten zij de oorzaak te identificeren. Zo ontdekten zij dat een specifieke mutatie in de genen (het RORB–gen) verantwoordelijk was voor het opmerkelijke loopje.

Het RORB-gen werd aangetroffen in het zenuwstelsel van het konijn. Het helpt informatie door te geven en verbindt de linker- en rechterkant van het lichaam, hetgeen essentieel is voor het coördineren van ledemaatbewegingen. En het lijkt erop dat in de jaren 70 een vergelijkbare mutatie onder mensen actief was, en wel onder de Britten:

Ministry of Silly WalksMonty Python

Titelfoto door Carneiro M et al. 2021, PLOS Genetics

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Lach

To Top