Goed Nieuws op Social Meda

Algemeen

Tips voor een goede nachtrust, ook in de zomer

Warme midzomernachten… Shakespeare mag er dan van dromen, maar voor de meeste mensen betekenen zulke nachten plakkerige lakens, lusteloos gewoel en een slechte nachtrust. Daarom geeft Goednieuws.nl tips die ervoor zorgen dat je ook in zinderende zomerhitte het hoofd koel houdt en toch die uurtjes slaap pakt.

Slaap met dekens

Het lijkt door de hitte misschien verleidelijk om de dekens achterwege te laten, maar toch is dit geen goed idee. Sterker nog, slapen zonder dekens draagt bij aan een slechte nachtrust: door de drukstimulatie van dekens op het lichaam maakt het brein serotonine aan (het “kalmtestofje”) en voelen we ons veiliger en rustiger. Zodoende vallen we dus ook tijdens snikhete zomernachten (echt waar) eerder in slaap met deken dan zonder.

Foto: unsplash

Kijk geen tv voor het slapengaan (en lees in plaats daarvan een boek)

Een algemene tip: probeer niet met vierkante ogen in bed te kruipen. De verhalen over het nachtrust verstorende blauwe licht van mobieltjes en tablets kennen we inmiddels wel, maar ook je tv geeft blauw licht, en dan van een veel groter scherm. Het is dus niet verstandig om te bingewatchen voor het slapengaan. Als schapen tellen niet lukt kun je beter een boek erbij pakken: door de inspanning die je ogen leveren bij het lezen val je sneller in slaap.

Luister naar jezelf

Zoals eerder vermeld bij de voordelen van thuiswerken is het hartstikke goed voor je nachtrust om te luisteren naar je lichaam en je eigen biologische klok te volgen. Voor mensen die niet thuiswerken is de zomervakantie het ideale moment om eindelijk volgens je eigen klok te slapen: tijd om je innerlijke nachtuil de ruimte te geven dus. Slapen volgens je eigen ritme levert je meer uren en een kwalitatief betere nachtrust op. 

Foto: unsplash

Zenbuds en Calm

Mocht het met deze tips toch nog niet lukken om de warme zomernachten door te komen, dan zijn er altijd nog hulpmiddelen. Zenbuds bijvoorbeeld. Zenbuds zijn een soort oordopjes die vervelende achtergrondgeluiden blokkeren en je slaapritme bijhouden. Maar het allerfijnste aan Zenbuds is toch wel de keuze uit de vele rustgevende en slaapopwekkende opnames om naar te luisteren: denk bijvoorbeeld aan kabbelende beekjes en het geruis van de zee.

Overigens zijn er ook genoeg apps die dergelijke geluiden aanbieden, zoals Calm. Extra leuk aan Calm is de mogelijkheid om naar door beroemdheden ingesproken verhalen te luisteren en meditatie oefeningen te doen; twee activiteiten die op hun beurt dus ook weer bijdragen aan een goede nachtrust. 

Foto: unsplash

Op naar een betere nachtrust

Met deze tips moet het geheid lukken om de zomernachten door te komen, hoe warm en plakkerig ook. Misschien gaan we ze zelfs nog waarderen en dromen wij straks in het midden van de zomer midzomernachtsdromen, je weet maar nooit. Wij wensen iedereen in ieder geval een heerlijke zomer met bijbehorende nachten!

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Algemeen

To Top