Goed Nieuws op Social Meda

Algemeen

Rat krijgt gouden medaille voor opsporen landmijnen

De Gambiahamsterrat Magawa heeft van de Britse liefdadigheidsinstelling PDSA de hoogste dapperheidsonderscheiding gekregen. Het knaagdier heeft in Cambodja maar liefst 39 landmijnen opgespoord. Hij is inmiddels bijna toe aan zijn pensioen. De PDSA-medaille staat gelijk aan de Britse militaire ‘George Cross’, maar dan dus voor dieren. Honden, paarden, duiven en een kat gingen Magawa al eens voor.

Getraind knaagdier

Magawa is één van de knaagdieren die speciaal is getraind om de chemische verbindingen in explosieven (TNT) te detecteren. Omdat ratten relatief licht van gewicht zijn kunnen ze over een landmijn lopen zonder dat deze tot ontploffing komt.

Vederlicht en supersnel

De rat weegt 1,2 kilo en is 70 centimeter lang. Waar militairen met een metaaldetector al gauw een dag of vier nodig hebben om een gebied ter grootte van een tennisveld af te speuren, kan Magawa dit in minder dan een half uur! Magawa gaat specifiek af op de geur van TNT en laat zich niet afleiden door andere rondslingerende metalen. Zodra hij een explosief heeft gevonden, krabt hij in de grond en nemen zijn begeleiders het over. Weer een landmijn onschadelijk gemaakt. Als dank ontvangt de rat een lekker hapje.

Foto door Alexas Fotos via Pexels

Effectieve speurneus

De afgelopen jaren was Magawa elke dag een half uur aan het werk. In totaal doorzocht hij een gebied van zo’n twintig voetbalvelden en vond hij niet alleen de 39 landmijnen, maar ook 28 stuks niet ontplofte andere munitie.

Aandacht voor landmijnen

De inmiddels 7-jarige Magawa is geboren en getraind in Tanzania. Hij staat bekend als de meest succesvolle mijnensnuffelaar van de Belgische hulporganisatie APOPO. Die gouden medaille is dan ook dik verdiend. Zijn trainers zijn erg verguld met de onderscheiding voor hun dier. Niet alleen is het een beloning voor het harde werken, de medaille brengt het probleem van landmijnen wereldwijd weer even onder de aandacht. Geschat wordt dat er nog altijd zo’n zes miljoen explosieven in de grond zijn verstopt. Werk aan de winkel dus voor opvolgers van Magawa!

Titelfoto door Zdeněk Macháček via Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

Nog meer Algemeen

To Top