Slim

Zo ga jij miskopen tegen: nooit meer ongedragen kleding

Published on

We kennen helaas allemaal het tragische verhaal van de broek die online zo leuk leek en de trui die je in de winkel influisterde de aankoop van je leven te worden. Wat hebben die o zo leuke broek en trui gemeen? Dat ze nu allebei als een zielig hoopje ellende op de bodem van de kast liggen.

Goednieuws.nl bracht eerder al een artikel uit om je te behoeden voor het bestellen van de verkeerde maat, en geeft nu tips om je te beschermen tegen miskopen. Na het lezen van dit artikel geen ongedragen kleding meer in jouw kast. 

De vier-wekenwet

Liefde op het eerste gezicht: ik en de galajurk op een webwinkel. Die moest ik absoluut hebben. Twee dagen later werd hij afgeleverd en hij paste perfect: in gedachten zag ik mijzelf al rondzwieren op talloze gala’s en feesten. Klein detail: gala’s bezoek ik nooit (één keer per jaar is veel) en naar feesten met dergelijke dresscode ga ik ook zelden. Je raadt al: acht maanden later hangt de jurk onaangetast in de kast. Is het een leuke jurk? Zeker. Is het een goede aankoop? Nee.

Hanteer daarom bij het doen van nieuwe aankopen de vier-wekenwet: als er zich de komende vier weken geen situaties voordoen om jouw nieuwe aanwinst meer dan één keer te dragen, koop het dan niet.

Als mens zijn we snel geneigd om tijdens het winkelen een soort fantasiebeeld van onszelf te creëren: een soort ultieme versie van onszelf die gala’s frequenteert alsof het niets is en dagelijks flaneert over boulevards. De realiteit voor de meesten van ons is echter dat wij niet dezelfde levensstijl erop na houden als ons glamoureuze alter ego.

Foto: unsplash

Het gebod van de drie outfits

Oké, dus je potentiële aankoop heeft het gedachte-experiment van de vier-wekenwet doorstaan. Hoera! Maar wacht nog even voor je het likkebaardend in de winkelmand gooit. Haal eerst de inhoud van je kledingkast voor de geest. Probeer vervolgens minstens drie outfits samen te stellen met het artikel dat je wilt kopen.

Die torenhoge gothic laarzen zijn hartstikke leuk, maar als de rest van jouw garderobe business casual is wordt combineren lastig. En de kans dat je ze vaak uit het schoenenrek gaat pakken is klein. Hou je daarom aan het gebod van drie outfits om miskopen te voorkomen.

Foto: unsplash

Nog twee dagen wachten

Je hebt je keurig gehouden aan de vier-wekenwet, het gebod van de drie outfits braaf opgevolgd en nu sta je te springen om af te rekenen. Maar om miskopen tegen te gaan is het heel belangrijk om impulsaankopen te vermijden. Wacht daarom altijd twee dagen met kopen. Als die trui/broek/jas écht zo leuk is, dan is hij dat overmorgen ook nog. Dus tenzij er een enorme uitverkoop gaande is of jouw maat bijna is uitverkocht: heb geduld. 

Foto: unsplash

Gefeliciteerd!

Alle stappen van het anti-miskoop-stappenplan doorlopen? Gefeliciteerd! Geniet van je nieuwe aanwinst. Op de koop toe nog een ezelsbruggetje voor de tips uit dit artikel: tel af. 

4. De vier-wekenwet. 

3. Het gebod van de drie outfits. 

2. Nog twee dagen wachten. 

1. Kopen maar! 

Mobiele versie afsluiten