Slim

Waarom Britten minder willen gaan vliegen

Published on

Als het bewustzijn over het klimaat toeneemt, denken meer mensen anders over hun toekomstige vlieggedrag. De lockdown heeft dit groene bewustzijn versterkt. Een mooie bijkomstigheid.

Volgens een Brits onderzoek is bijna de helft van de Britten van plan om minder te vliegen. Ook als de coronamaatregelen weer worden versoepeld. De toenemende bezorgdheid over de klimaatverandering is de voornaamste reden hiervoor. Quite nice.

Klimaatzorgen

Onderzoekers van de universiteiten van Cardiff en Manchester vertelden dat ze verrast waren dat de bezorgdheid over de klimaatverandering bleef toenemen. Zelfs op het hoogtepunt van de coronapandemie, toen het onderzoek werd uitgevoerd.

“Wanneer de samenleving wordt geconfronteerd met echt grote bedreigingen of problemen, zien we meestal dat de bezorgdheid over het milieu een duik neemt”, zegt Lorraine Whitmarsh, die het onderzoek heeft geleid.

“Dat is gekoppeld aan de hypothese die zegt dat we maar zoveel aandacht of zorgen kunnen geven aan bepaalde zaken, en we ons daarom vooral concentreren op wat het meest urgent is.”

Diepgeworteld

“Het lijkt erop dat de publieke bezorgdheid over klimaatverandering meer diepgeworteld is geraakt”, zegt Whitmarsh. Bijna driekwart van de 1500 respondenten gaf aan dat de aanpak van de klimaatverandering een “hoge” of “extreem hoge” urgentie vereist. In augustus vorig jaar was dat 62 procent.

Er was ook een toename van het draagvlak voor maatregelen om de klimaatverandering te beperken, zoals minder vleesconsumptie en minder vliegverkeer blijkt uit een onder onderzoek.

Lockdown 

Mensen melden dat ze tijdens de lockdown verschillende duurzame veranderingen in hun levensstijl hebben aangebracht. Zoals het verminderen van voedselverspilling en het verminderen van mode-aankopen.

De meerderheid van de ondervraagden gaf aan ten minste één van deze wijzigingen in hun gedrag van tijdens de lockdown, te willen blijven volhouden. In totaal 47 procent van de ondervraagden zei van plan te zijn om minder te vliegen na versoepelingen. Slechts 8 procent is van plan om meer vliegtuigreizen te maken.

Gedragsverandering

De onderzoekers roepen beleidsmakers op om dit “moment van gedragsverandering” vanwege covid-19, te benutten en dit nieuwe groene bewustzijn te ondersteunen.

“De verleiding van de goedkope vluchten zal snel genoeg terug zijn”, zegt Whitmarsh. “Wat we daarom nodig hebben, zijn consistente beleidsmaatregelen die het CO2-bewustere gedrag dat mensen nu aannemen, ook in de toekomst aanmoedigen.” Sounds like a plan.

Foto door Ashim d Silva – Unsplash

Bron: persbureau IPS

Mobiele versie afsluiten