Goed Nieuws op Social Meda

Slim

Vier de week van tweedehands textiel

Dat het niet goed is om wekelijks nieuwe kleding te kopen, kan nauwelijks nieuws genoemd worden. Het is niet goed voor je portemonnee en niet goed voor het milieu. Om mensen hier nog bewuster van te maken, vieren we deze week de week van tweedehands textiel

Vervuilende industrie

De textielindustrie is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie. Voor de productie van een kilogram katoen is ongeveer 7000 liter water nodig, dit staat gelijk aan twee maanden douchen. Je jeans weegt gemiddeld iets meer dan een kilo en wordt doorgaans niet in ons eigen land geproduceerd, dus met de CO2 uitstoot van het vliegtuig erbij berekend is het een flinke aanslag. Voor één spijkerbroek.

De creativiteit van de gemiddelde retailshopper draagt ook niet bij aan een kleurrijk straatbeeld. Een donkergrijze, donkerblauwe of zwarte winterjas, een spijkerbroek en een paar stevige zwarte boots, daar kon je de Nederlandse vrouw afgelopen winter wel in uittekenen. Vlug gekocht bij een grote retailer, gelukkig niet te duur dus als we er op uitgekeken zijn bestellen we gewoon iets nieuws. Deze vorm van fast-fashion verspilt niet enkel schrikbarend veel water, ook stoot de fabrikant in het proces veel gevaarlijke chemicaliën uit. Daarnaast is het bewust gemaakt om niet lang mee te gaan, het is slecht recyclebaar en al snel koop je weer iets nieuws.

Bron: Unsplash – Francois le Nguyen

Fashion Rebels

Gelukkig raken steeds meer mensen doordrongen van het feit dat dit niet oké is. In Zwolle is het modeproject Fashion Rebels in het leven geroepen. Speciaal voor fashionista’s uit groep 8, of de 1e of 2e klas van de middelbare school. Samen met wat creatieve begeleiders veranderen deze jongeren een berg jeansafval in nieuwe jasjes, rokken of rugtassen. Als fashion rebel ben je het model, de modemaker en de rebel tegen fast-fashion.

Natuurlijk blijf je zo nu en dan iets nieuws kopen. Omdat je het zo mooi vindt, omdat je het fijner vindt of om wat voor reden je er zelf voor hebt. Als je hebt nagedacht over je aanschaf en niet klakkeloos op het winkelmandje hebt geklikt uit verveling op een zondagmiddag, is er al winst geboekt. Kies niet voor een tas vol fast-fashion, want het is zonde van je geld. Goedkoop blijft duurkoop, vraag dat maar aan je oude buurvrouw. Het is enorm slecht voor het milieu en doodzonde van je eigen, unieke stijl. Winkelen bij tweedehands zaken, op rommelmarkten en bij tweedehands online aanbieders bied je de uitkomst die je zoekt. Toegegeven, het kost wat meer tijd. Maar wat je ervoor terugkrijgt is een outfit die perfect bij je past en die je kan dragen met een gevoel van trots. En dat staat je beter dan welke modetrend dan ook.

Wil je meehelpen de Week van tweedehands textiel meer aandacht te geven? Ga dan naar deze site en post iets op je socials!

Bron: weekvantweedehandstextiel.nl

Bron hoofdfoto: Unsplash – Dusan Jovic

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

‘Als ik de baas zou zijn van het journaal, dan werd meteen het nieuws een heel stuk positiever. De hele wereld werd meteen een beetje liever, want ik negeerde alle narigheid totaal.’ De kinderen die dit zongen waren zo gek nog niet. En hoewel je de narigheid op volwassen leeftijd gewoonweg niet kan negeren, probeer ik in alles de positieve kant te zien. Of de grappige, die is er vaak ook. In Hilversum woon ik tussen de mooiste natuur in een fijn huis. Met mijn man, mijn drie kinderen en onze kat (what were we thinking!) woon ik in de grootste chaos. Met mijn laptop werk ik waar en wanneer ik wil aan mijn column, mijn boek en mijn teksten. En als er tijd over is, tja dan zal ik jullie laten weten wat ik ga doen.

Nog meer Slim

To Top