Slim

Homeschooling: de gouden tip

Kom beslagen ten ijs met deze praktische adviezen

Published on

Eerder deze week berichtten we al dat De Nationale Onderwijsweek gecanceld was. Dat terwijl lesgeven iets is waar velen van ons de afgelopen tijd (noodgedwongen) ervaring mee hebben opgedaan. En, mogelijk ook in de toekomst weer mee te maken zullen krijgen. Tips voor homeschooling zullen dus wel van pas komen. Doe er je voordeel mee.

Het effect van complimenten

De Amerikaanse psychologe Carol Dweck doet al jaren onderzoek naar het effect van complimenteren op motivatie en prestatie. Dit heeft een aantal bijzonder nuttige inzichten opgeleverd (geen zin om te lezen? Scroll dan naar beneden voor de video).

Neem bijvoorbeeld de studie waarin zij 400 kinderen van een jaar of 10-11 een hele simpele oefening gaf. Aan het eind werden zij op 1 van de volgende manieren gecomplimenteerd:

  • Voor hun intelligentie: “Wauw, goed gedaan. Je bent echt heel slim”
  • Voor hun inspanning: “Wauw, goed gedaan. Je hebt hier heel hard aan gewerkt”

Hierna kregen de kinderen de keuze uit twee vervolgtesten:

  • De keuze voor een test die moeilijk zou zijn, maar wel een mooie kans voor ze om te leren en groeien.
  • De andere keuze was een test vergelijkbaar met de eerste. Eentje waar ze zeker goed in zouden zijn.

Van de leerlingen die gecomplimenteerd werden voor hun intelligentie koos 67% voor de gemakkelijke optie. Terwijl in de groep die geprezen werd voor hun inzet maar liefst 92% voor de moeilijkere test koos.

Doorzettingsvermogen

Vervolgens kregen alle leerlingen een opdracht die ontzettend moeilijk was en waar ze zeker op zouden falen. Dweck was benieuwd hoe de kinderen met deze uitdaging om zouden gaan. Opvallend was dat de kinderen uit de ‘inzet groep’ harder en langer aan de opdracht werkten. Bovendien haalden ze er meer plezier uit. De ‘intelligentie groep’ daarentegen raakte snel gefrustreerd en gaf eerder op.

Tot slot kregen de leerlingen nóg een test. Deze was net zo simpel als de eerste. De resultaten waren indrukwekkend: de groep die voor hun intelligentie werd gecomplimenteerd deed het bij deze test slechter dan bij hun eerste. Hun gemiddelde score daalde met 20%. Terwijl de score van de kinderen die werden gecomplimenteerd voor hun inzet met 30% steeg!

Foto door jeshoots.com – Unsplash

Homeschooling: de tips in de praktijk brengen

Volgens Dweck is het dus belangrijk om niet zo zeer de nadruk te leggen op talent of intelligentie, maar om kinderen te prijzen en complimenteren om het proces: hun inzet, doorzettingsvermogen, concentratie of aanpak.

De boodschap die je daarmee geeft, is dat vaardigheden leerbaar zijn. Dat je kunt groeien als je je inspant. Hard werken en je best doen zijn namelijk keuzes. Iets waar je zelf invloed op hebt. Terwijl ‘slim zijn’ of ‘talent hebben’ een vaststaand gegeven is. Daar kun je niet zoveel aan doen. Dat ben/heb je, of ben/heb je niet.

Wil je het beste uit homeschooling halen? Gebruik dan onderstaande voorbeelden of varianten daarop:

  • Ik kan echt zien dat je geoefend hebt!
  • Wat goed! Dit kon je een paar maanden geleden nog niet.
  • Wat heb je die berekening snel gemaakt, je hebt zeker veel geoefend?
  • Wat knap dat je het na die tegenvaller niet opgegeven hebt. En, je ziet dat het je nu wel gelukt is!

Titelfoto door Annie Spratt – Unsplash

Mobiele versie afsluiten