Slim

Hoe Boyan schoon schip maakt met onderscheppers

Published on

We schreven vorige maand nog over de recycle-ideeën van Boyan Slat en diens ambitieuze project om de oceanen schoon te maken. Zo’n immense opruimactie, dat doe je natuurlijk niet zomaar even. De media-aandacht helpt. Daardoor sluiten steeds meer mensen zich bij Slat aan om te helpen. Daaronder zitten ook bedrijven die hun expertise willen inzetten om onze rivieren en zeeën te ontdoen van plastic en ander afval.

Serieproductie

De afgelopen anderhalf jaar heeft het Ocean Cleanup project veel ervaring opgedaan met de zogenoemde Interceptors. Dat zijn de instrumenten die met beweegbare armen het plastic in onze rivieren verzamelen. Het goede nieuws is dat het bedrijf Konecranes zich aan het project heeft verbonden. Dat houdt onder meer in dat de Interceptors in serieproductie kunnen worden genomen. Binnenkort zijn er dus veel meer van deze opruimers die bovendien beschikken over de meest recente updates. Tekst gaat verder na video.

Nieuw en beter

Interceptors met volgnummer 005 en 006 zijn de eerste vaartuigen die de basis leggen voor wereldwijde opschaling. Ze worden momenteel gelijktijdig gebouwd in Maleisië en zullen naar verwachting vanaf mei 2021 worden ingezet in de rivieren rond Indonesië, Maleisië en de Dominicaanse Republiek.

Foto van OceanCleanup

Doorgevoerde verbeteringen

De belangrijkste updates voor de volgende Interceptors zijn:

  • Een bredere transportband. Dit zorgt voor een minder belemmerende doorstroming en een betere verdeling naar de afvalcontainers.
  • De (binnenvaart)schepen en de zes afvalcontainers op de Interceptor zelf zijn daarom eveneens verbreed.
  • De huidige Interceptor is voorzien van verbeterde monokristallijne zonnecelpanelen en een slim energieopslagsysteem, dat kleiner is maar nog steeds voldoet aan de 100% vraag naar zonne-energie die nodig is om de Interceptor te laten werken.
  • Een nieuw frame en een catamaranconstructie die vanaf de grond af is opgebouwd.

Wereldwijde aanpak

Konecranes is expert op het gebied van technologie en innovatie ten aanzien van material handling en hijsproducten. Samen met hun wereldwijde servicenetwerk, stelt het hen in staat om Interceptors over de hele wereld te assembleren en te implementeren. Voor het bedrijf is het Interceptor project ook meteen een uitstekende manier om innovatieve ontwerpen in de praktijk te testen en zonodig aan te passen.

Plan

Het gezamenlijke doel van Ocean Cleanup en Konecranes is om de 1000 meest vervuilde rivieren over de hele wereld aan te pakken.

Titelfoto van OceanCleanUp

Mobiele versie afsluiten