Slim

Eindelijk statiegeld op kleine plastic flesjes!

Published on

Greenpeace heeft een nieuwe mijlpaal behaald in de strijd tegen de plastic soep. De regering is per 1 juli 2021 akkoord met het voorstel om statiegeld in te voeren op kleine plastic flesjes. Jaarlijks zal dit zo’n 90 miljoen plastic flesjes schelen die op de afvalhoop (of in de natuur) belanden. 

Samenleving versus bedrijfsleven

Dat de Nederlandse samenleving al langer achter het initiatief stond, is waarschijnlijk geen geheim. Toch hield het Nederlandse bedrijfsleven tot 2018 statiegeld op kleine flesjes tegen. De regering besloot het bedrijfsleven een ultimatum op te leggen: als het bedrijfsleven in 2 jaar het aantal kleine flesjes met een minimum van 70% zou terugdringen, en 90% van de plastic flessen zou recyclen, zou er geen statiegeld komen. Dat gebeurde alleen niet helaas. 

106.000 handtekeningen

Greenpeace besloot daarop een petitie te starten, en haalde ruim 106.000 handtekeningen binnen. Onder andere door deze petitie is het besluit nu genomen om 15 cent statiegeld op plastic flesjes onder 1 liter te heffen. Een mooie volgende stap in de strijd tegen plastic afval! Hopelijk komt Boyan hierdoor niet zonder werk te zitten.

Mobiele versie afsluiten