Slim

Afrikaanse meteorologen kunnen nu sneller waarschuwen voor stormen

Published on

Dankzij een nieuw systeem om het weer te voorspellen kunnen meteorologen in Afrika naderende stormen in real time volgen. Dat kan levens redden, zeggen wetenschappers.

De technologie wordt al gebruikt in ontwikkelde landen, maar was tot voor kort niet beschikbaar in het grootste deel van Afrika ten zuiden van de Sahara. Dat zeggen wetenschappers van de Universiteit van Leeds die dit project hebben gerealiseerd.

Meer veiligheid

“Er bestonden al prognosemethoden in Afrika, maar die waren niet zo goed”, zegt David Koros, hoofd van de meteorologische dienst in Kenia.

“Dit is een belangrijke evolutie omdat we nu informatie kunnen inwinnen die de veiligheid van mensenlevens, gebouwen en het milieu verbetert”, zegt hij. 

Nowcasting

De nieuwe methode heet nowcasting en werd vorig jaar in Kenia getest. De staat heeft het gebruik van deze methode omarmt en dat heeft al resultaten opgeleverd bij de evacuatie van mensen die werden getroffen door aardverschuivingen en modderstromen in West-Kenia, en door overstromingen in de nabijheid van het Victoriameer, zegt Koros.

Ook in Senegal, Nigeria en Ghana zijn teams aan de slag om de satellietgegevens te interpreteren en op basis daarvan waarschuwingen uit te sturen. Het initiatief wordt financieel gesteund door de Britse overheid. 

Stormen intenser

“Weersvoorspellingen zijn zeer waardevol voor de levenskwaliteit van mensen in Afrika. Het is niet te vergelijken met wat een weerbericht betekent voor mensen in meer noordelijke gebieden”, zegt Doug Parker, hoogleraar meteorologie aan de Universiteit van Leeds en coauteur van het project.

Door de opwarming van de aarde komt extreem weer steeds vaker voor in Afrika. Dat resulteert vaak in enorme verliezen, zeker voor de economieën die sterk afhankelijk zijn van landbouw. Overstromingen en modderstromen leiden ook tot het verlies aan talloze mensenlevens.

“Ook zonder de klimaatverandering zouden we dit werk moeten doen”, zegt Parker, “maar door de klimaatverandering wordt het nog meer een noodzaak omdat extreme stormen steeds intenser worden.” 

Voor iedereen

Nowcasting maakt gebruik van satellieten die veranderingen in de atmosfeer detecteren. Deze informatie wordt in de ruimte geregistreerd en kan de bureaus van de weervoorspellers op aarde in vijftien minuten bereiken.

Dit stelt meteorologen in staat om mensen snel te waarschuwen als een storm dichtbij is of snel nadert, zegt Parker.

De weersvoorspellingen zijn nu beschikbaar voor heel Afrika, gratis en online. Het interpreteren en verspreiden van de gegevens is blijkbaar nog niet voor iedereen weggelegd. “Dat wordt de volgende stap”, zegt Parker. “Dan maken we deze informatie toegankelijk voor elke leek.”

Bron: persbureau IPS

Mobiele versie afsluiten