Foto

Nederland op zijn mooist

Published on

Ik laat je zien dat je niet naar het buitenland hoeft om te genieten van de natuur. Wekelijks ga ik op zoek naar mooie plaatjes in de Nederlandse natuur. In ons dichtbevolkte landje is het soms een kunst om de schoonheid om ons heen te ontdekken. Voortaan deel ik de prachtige resultaten van mijn ontdekkingstocht met jullie. 

Ooievaar

Je kunt het je nu bijna niet meer voorstellen, maar in de jaren zestig was deze iconische vogel bijna uitgestorven. De ooievaar is vooral bekend van het verhaal dat ze baby’s komen brengen, maar de vogel brengt ook geluk. In Bulgarije bijvoorbeeld, geven mensen elkaar met de jaarwisseling een armbandje dat pas af mag bij het zien van de eerste ooievaar.

De laatste jaren zie je steeds meer nestpalen verschijnen in weilanden om ons heen. Zo ook in Park Velserbeek waar weer een ooievaarskoppel is neergestreken. Dit jaar waren ze opvallend vroeg terug. Hoe zou dat komen? Werden ze weggejaagd uit hun overwinteringsgebied of kregen ze een duwtje in de rug van een sterke zuidoosterwind? Nee, er is een andere, simpele verklaring: ze trekken minder ver weg tijdens de winter. Vroeger vlogen ooievaars duizenden kilometers richting Afrika, maar nu overwinteren ze vaak ergens in het zuiden van Europa. Kortom, ze zijn veel sneller terug in Nederland als de winter erop zit.

Wil je nog meer weten over deze prachtige vogels kijk dan hier.


Meer over Robert

Robert is 52 jaar oud, gehuwd en heeft een zoon van 19 en een dochter van 23. Beide creatief. Hij is werkzaam op een VMBO school als leerling coördinator. Hij woont in IJmuiden vlakbij de Kennemerduinen en het strand van IJmuiden. Wil je meer natuurfoto’s zien, kijk dan op zijn Instagram account @green.pixs.

Mobiele versie afsluiten