Goed Nieuws op Social Meda

Natuur

Minder plastic gebruiken, lukt dat?

Sinds 1 januari 2016 betalen wij in Nederland voor een plastic tasje bij onze boodschappen, om plastic afval terug te dringen. In Engeland doen ze dat al een jaar langer en wat blijkt? Het werkt! 

Even wennen

Het was zeker even wennen, afrekenen voor een tasje. Dat het een goed initiatief was, wist iedereen wel. Maar denk er maar eens aan, voordat je met een kar vol boodschappen in de parkeergarage staat. Weer vergeten. En met een gemiddelde prijs van 25 cent per tasje, is daar toch die drempel om er een stel aan te schaffen.

Het lijkt te werken

Die drempel is maar goed ook. In 2019 deed Kassa een onderzoek naar de effecten van de maatregel. Echt duidelijke cijfers waren er toen niet, maar schattingen kwamen uit op een afname van ongeveer 70%. Zeventig procent minder plastic tasjes, dat lijkt me een geweldige vooruitgang!

In Engeland doen ze het nog beter

Uit recent onderzoek is gebleken dat het gebruik van plastic tasjes in Engelse supermarkten, sinds de invoer van de regeling, met wel 95% is gedaald. De DEFRA, Department of Environment, Food, and Rural Affairs, berekende dat klanten in 2014 gemiddeld zo’n 140 tasjes per jaar verbruikten. In vijf jaar tijd is dit gemiddelde gedaald naar slechts vier tasjes per persoon per jaar.

Bron: Flickr

Andere landen inspireren

‘Het is geweldig om te zien wat voor verandering er teweeg gebracht kan worden in zo’n korte tijdspanne’, vertelt DEFRA secretaris MP George Eustice. ‘We hebben allemaal kunnen zien wat voor verwoestend effect plastic tassen hebben op het milieu. Niet enkel het vervuilen van de natuur, maar ook de serieuze bedreiging van het leven in de oceaan. Wij zullen verdergaan met onze acties en hopen uiteraard dat dit andere landen zal inspireren om hetzelfde te doen.’

Een goed voorbeeld doet volgen

Het gaat dus goed! Of in elk geval beter dan het ging en dat is fantastisch. Als je wil weten wat je zelf kan doen om je steentje bij te dragen? Lees dan de bijdrage van Jeroen hier, of kijk dan op https://www.natuurenmilieu.nl/themas/grondstoffen/projecten-grondstoffen/verpakkingen/plastic-soup/

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

‘Als ik de baas zou zijn van het journaal, dan werd meteen het nieuws een heel stuk positiever. De hele wereld werd meteen een beetje liever, want ik negeerde alle narigheid totaal.’ De kinderen die dit zongen waren zo gek nog niet. En hoewel je de narigheid op volwassen leeftijd gewoonweg niet kan negeren, probeer ik in alles de positieve kant te zien. Of de grappige, die is er vaak ook. In Hilversum woon ik tussen de mooiste natuur in een fijn huis. Met mijn man, mijn drie kinderen en onze kat (what were we thinking!) woon ik in de grootste chaos. Met mijn laptop werk ik waar en wanneer ik wil aan mijn column, mijn boek en mijn teksten. En als er tijd over is, tja dan zal ik jullie laten weten wat ik ga doen.

Nog meer Natuur

To Top